Trebišov s výrazným posunom v rebríčku transparentnosti

18.10.2018

Nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS) po dvoch rokoch opäť zverejnila rebríček transparentnosti slovenských samospráv.

Zo stovky hodnotiacich samospráv sa Mesto Trebišov zaradilo medzi „skokanov roka“, pretože v porovnaní s ostatným hodnotením zaznamenalo posun v rebríčku smerom hore až o 35 miest. Kým v roku 2016 sa Trebišov umiestnil na 89. mieste, v tohtoročnom meraní docielil zlepšenie v percentuálnom vyjadrení o 18 %, čo ho vynieslo až na 54. miesto hodnotiacej stupnice najväčších slovenských miest. 
Takýmto výrazne vylepšeným skóre sa Mestu Trebišov podarilo dosiahnuť jeden z najvyšších postupov v hodnotení transparentnosti. V historickom kontexte niekoľkých volebných období tak postúpilo zatiaľ na najvyššiu pozíciu v tomto rebríčku.

Toto vysoko pozitívne ohodnotenie je výsledkom dobre organizovanej práce Mestského úradu a jeho zamestnancov v posledných dvoch rokoch najmä v oblasti zverejňovania informácií, prezentácií informácií verejnosti a hlavne aktívneho začlenenia verejnosti – občanov do chodu mesta. Umiestnenie v tabuľke miest má svoju výpovednú hodnotu aj v porovnaní s výsledkami minulých volebných období a je zároveň záväzkom do budúcnosti sa stále zlepšovať, napr. v oblasti personálnej politiky a verejného obstarávania, ale aj v oblasti participatívneho rozpočtu, kde aj občania môžu rozhodovať o investičných zámeroch mesta.

Najvýraznejšie zlepšenie Mesto Trebišov zaznamenalo v hodnotiacej zložke Prístup k Informáciám, kde mu s 84% patrí 38. priečka, v zložke Účasť verejnosti na rozhodovaní získal od hodnotiteľov 85% a zároveň 11. priečku. Nadpriemerne bolo samospráva hodnotená aj v kategórii Dotácie a granty. V troch oblastiach dosiahlo Mesto výsledky pod celoslovenským priemerom, čo ponúka ešte priestor na ďalšie zlepšenie. V piatich oblastiach Trebišov dosiahol celoslovenský priemer. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV