Deň železnice sa uskutoční za prísnych hygienických opatrení

05.10.2020

Aj v čase pandémie si Košická detská historická železnica pripomenie 65. narodeniny.  V bývalom Česko-Slovensku sa zachovala ako jediná, aj preto nadšenci na sobotu 10. októbra, za prísnych protiepidemických opatrení pripravili v obmedzenej forme program pre deti i dospelých.

Jediná detská železnica na Slovensku si pripomína 65 rokov a po prvýkrát sa jej oslavy ponesú v netradičnom duchu protiepidemických opatrení. Nevyhnutnosťou budú rúška, rozostupy, dezinfekcia rúk a obmedzená kapacita vlaku a účastníkov exteriérového programu na konečnej stanici Alpinka. Organizátori preto vypravia až šesť vlakov s obmedzenou kapacitou a odporúčajú zakúpenie a rezerváciu lístkov v predpredaji. Záujemcovia tak môžu urobiť už teraz prostredníctvom stránky www.detskazeleznica.sk alebo si ich kúpiť počas pracovných dní v predpredaji na stanici Čermeľ. V prípade voľných miest aj v samotný deň konania podujatia.

Vzhľadom na vývoj pandemickej situácie dobrovoľníci prispôsobil rozsah programu,  jeho dĺžku i samotný pobyt návštevníkov na konečnej stanici Alpinka. „Program sme zjednodušili a skrátili. Pre deti budú pripravené štyri nafukovacie atrakcie, tvarovanie balónov, farbenie vlasov kriedami, maskota a pre staršie deti a dospelých streľbu zo vzduchovky. Najväčšou atrakciou bude určite vyhliadka v korunách stromov, ktorú zabezpečí podporovateľ železničky, spoločnosť Žeriavy Košice. Vstup na program bude regulovaný pre maximálne 42 osôb na 30 minút. 

V tento deň budú zo stanice Čermeľ odchádzať vlaky kvôli obmedzenej kapacite posilnené a iba v mimoriadnych časoch o 10:10, 11:00, 11:55, 12:50, 13:45, 14:40 a 15:35. Cestujúci sa na programe v stanici Alpinka zdržia v priemere 30 minút a následne sa vrátia tým istým vlakom späť do Čermeľa, alebo odídu na prechádzku do prírody. Informácie o počte voľných miest získate na tel. čísle 0910 770 905 (9:00 - 15:00).

Rozlúčka s pamätníkmi a ocenenie dobrovoľníkov
Dobrovoľníci sa v tento deň symbolicky rozlúčia aj s pamätníkmi – dlhoročnými rušňovodičmi detskej železnice Karolom Tarczalom (72)  a Jozefom Sviatkom (71), ktorí si na Čermeľskej železničke odkrútili viac ako 30 rokov. 

Pre verejnosť a školy jazdíme každý deň
V októbri jazdíme na detskej železnici každý deň. V pracovné dni iba raz denne o 10:30 z Čermeľa a späť o 12:15 z Alpinky. V soboty (okrem 10.10.) a nedele jazdíme častejšie o 10:30, 12:15, 14:15 a 16:00. Pre školy sme k dispozícii každý deň na objednávku. Krásne jesenné počasie, otvorené vozne detskej železnice a pobyt v prírode je najlepšou ochranou pred jesennými vírusmi.

 Viac informácií nájdete na www.detskazeleznica.sk. Cestovné lístky sú dostupné v pokladni detskej železnice v Čermeli a na webe.
 
Zuzana Lehotská
Detská železnica Košice, o. z.
kezeleznica@gmail.com
www.detskazeleznica.sk
0905 496 426

© 2024 MESTO TREBIŠOV