Umlčané svedkyne

29.11.2016

Nezisková organizácia KOTVA pripravila v Trebišove jednodňovú výstavu Umlčané svedkyne,ktorá sa uskutočnila 29.11.2016 pred Mestskou športovou halou. Putovná výstava bola súčasťou kampane16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách.  Kampaň sa realizovala v 7 mestách na Slovensku. 

Verejnosť mala možnosť pozrieť si výstavu Umlčané svedkyne, ktorá  symbolizovala  spomienku na ženy,  zavraždené  svojimi  bývalými manželmi a partnermi v dôsledku dlhodobého násilia. Prvá výstava na Slovensku bola v Košiciach v roku 2004. Od tej doby sa uskutočnilo 40 výstav v 12 mestách. S Umlčanými svedkyňami putuje kronika, do ktorej mohli ľudia napísať svoj odkaz.

Na znak boja proti násiliu páchaného na ženách prítomní vypískali násilie.  

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2016 sa zrealizovala vďaka finančnej podpore Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd LP/2016 a Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike.

Na putovnej výstave participovalo aj mesto Trebišov. Svojou účasťou podporili jej hlavnú myšlienku primátor mesta Trebišov Marek Čižmár a prednosta MsÚ Peter Sovák.  

© 2024 MESTO TREBIŠOV