Sprístupnili sme Urnový háj a Lapidárium na Mestskom cintoríne

16.07.2024

Zrealizoval sa ďalší v poradí úspešný projekt z Participatívneho rozpočtu 2023. Upravené, dôstojné miesto posledného odpočinku - cintorín - je vizitkou každej obce a mesta. Zároveň narastajúce počty kremácií a nedostatok hrobových miest sú aktuálnym problémom, ktorý je potrebné riešiť citlivo a dôstojne. Z tejto potreby vznikla myšlienka vybudovať urnový háj a lapidárium na našom Mestskom cintoríne. Projekt pod názvom „Revitalizácia cintorína Trebišov“ predložila MUDr. Iveta Čeplíková. Pri jeho príprave a realizácii spolupracovala aj s p. Matúšom Eštokom.

Urnový háj je estetický spôsob uloženia urien s pozostatkami zosnulých v podobe nadzemných pomníkov. Na našom mestskom cintoríne tak vďaka úspešnému projektu vzniklo 45 miest pre umiestnenie urien do pripravených jám. Tie sú tvorené z betónových tvárnic a prikryté betónovou dlažbou. Okolo tvárnic bude vykonaný zásyp okrasným štrkom.

Lapidárium je ohradené miesto, kde sú uložené staré náhrobné kamene, ktoré nemajú svojho majiteľa a nemá sa o ne kto starať.

Celkové náklady na tento projekt predstavujú sumu 8180 eur.

© 2024 MESTO TREBIŠOV