Informácia mesta k rozkopávkam realizovaných Trebišovskou energetickou s.r.o.

07.08.2015

V predchádzajúcich dňoch bola na území mesta začatá spoločnosťou Trebišovská energetická s.r.o. realizácia stavby „Optimalizácia distribučnej sústavy tepla v Trebišove“, na ktorú bolo ešte v roku 2013 vydané stavebné povolenie s presne určenými trasami pre uloženie nového teplovodného potrubia. Je otázne, či sa v tom čase riešilo, že v trasách navrhovaného potrubia sa nachádzajú aj stromy alebo iná zeleň, keďže v blízkosti niektorých úsekov sa dokonca ešte aj v roku 2014 vysadili nové stromy. Mesto z požadovaných 77 ks stromov povolilo na výrub 22 ks.

Terajšie vedenia mesta má záujem v čo najväčšej miere odbúrať negatívny dopad tejto stavby na plynulosť cestnej premávky, narušenie povrchu mestských komunikácií a životné prostredie hlavne z hľadiska počtu vyrúbaných stromov. Zodpovední zamestnanci mesta sa zúčastňujú vytyčovania trás v teréne v snahe prispôsobiť trasy pre uloženie potrubí tak, aby nedochádzalo k narúšaniu zrekonštruovaných chodníkov, parkovísk a iných spevnených plôch, ktoré boli v priebehu roka 2014 zrealizované na miestach, kde sa v roku 2013 povolila výstavba potrubí.

Ako z uvedeného vyplýva, mesto v súčasnosti rieši problémy, ktoré mali byť vyriešené v procese prípravy projektovej dokumentácie stavby, prípadne v priebehu jej schvaľovania. Aj preto sa v súčasnom období snaží dohodnúť s investorom stavby na určitých kompromisoch. Je však potrebné konštatovať, na základe vyjadrenia investora stavby, že finančné náklady vzniknuté nad rámec rozpočtu stavby, ktorý bol vyhotovený v zmysle právoplatného stavebného povolenia, budú v konečnom dôsledku premietnuté do ceny tepla pre odberateľov. Ak vezmeme do úvahy túto nie zanedbateľnú skutočnosť, mesto pri svojich požiadavkách na úpravu trás musí rešpektovať zásadu nezvyšovania nákladov stavby tak, aby nebol dôvod na zvýšenie ceny tepla pre jeho občanov.

Mesto Trebišov

© 2024 MESTO TREBIŠOV