Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet

26.03.2013

Kedy: 12. - 13. apríla 2013

Srdečne Vás pozývame na festival dokumentárnych filmov Jeden svet. 13. ročník medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet - Svet v pohybe prichádza po prvýkrát do Trebišova.

Festival sa bude konať v dňoch 12. a 13. apríla 2013.

Vstupné na 1 filmové premietanie je 1 €.

Sprievodné podujatia:

  • Výstava fotografií Skutočne. Neskutočná India
  • Putovná výstava fotografií Ľudské práva v rozvojovej spolupráci
  • Premietania na stredných školách v Trebišove

Festival v Trebišove organizuje Mestské kultúrne stredisko v Trebišove. Záštitu nad podujatím prebral primátor mesta Ing. Marián Kolesár.

Svet sa dal do pohybu. Po arabských revolúciách zachvátila od minulého roka vlna protestov aj Európu. Ak si niekto myslel, že občiansky aktivizmus je na pokraji vyhynutia, mohol sa presvedčiť, že to tak nie je. Aj na Slovensku ľudia vyšli do ulíc  a neváhali dokonca mrznúť. Filmy z 13. ročníka festivalu Jeden svet ukázali, že aj keď ciele a prostriedky protestných akcií v Egypte, v Grécku až po USA sú rozdielne, spája ich odhodlanie mladých ľudí, ktorí žiadajú zmenu.

Organizátorom festivalu Jeden svet je občianske združenie Človek v ohrození. Generálnym partnerom je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Viac informácií o festivale nájdete aj na:

www.jedensvet.sk

http://www.facebook.com/FestivalJedenSvet

www.clovekvohrozeni.sk

www.nadaciaslsp.sk

 

 

Piatok, 12.4.2013, 17:00

 

Nedáme sa umlčať

Pohľad na priebeh arabských revolúcií v Tunisku, Egypte a v Libanone.

Zero Silence

Jonny von Wallström, Javeria Rizvi Kabani, Alexandra Sandels / Švédsko / 2011 / 57 min.

V roku 2011 vyšli obyvatelia arabských krajín do ulíc bojovať za svoje práva. Tvorcovia snímky zaznamenali niekoľko príbehov mladých ľudí, ktorí už nedokázali ďalej mlčať. Film začína v Tunisku, kde plameň arabskej jari zapálil svojim protestným sebaupálením Mohammed Bouazizi. Aktívna účastníčka tuniských demonštrácií Lilia spomína na krvavé strety s políciou a ako najväčší prínos revolúcie označuje to, že sa ľudia dnes už neboja slobodne sa vyjadrovať. Priebehom „twitterovej revolúcie“ v Egypte sprevádzajú tri známe egyptské tváre, bloger Wael, fotograf Hossám a novinár Imrán. Zdôrazňujú rolu, ktorú zohrali nové médiá. Po protestoch v Tunisku a Egypte vyšli ľudia do ulíc tiež v Libanone. Študentka Saja či mladá spisovateľka Rebecca pripomínajú, že v ich krajine demonštranti od svojej vlády požadovali predovšetkým ukončenie dlhotrvajúcich náboženských sporov medzi kresťanmi a moslimami. Snímka dokončená v lete 2011 ponúka ucelený pohľad na priebeh revolúcií v troch rôznych krajinách a ukazuje až prekvapivo veľké množstvo zhodných rysov medzi jednotlivými protestmi.

Filmová sekcia: Nedáme sa umlčať

 

Piatok, 12.4.2013, 18:15

 

Nový svet

Mladí Estónci bojujúci proti diktátu automobilovej dopravy v ich meste.

The New World

Jaan Tootsen / Estónsko / 2011 / 59 min.

Rovnako ako väčšine európskych metropol, aj estónskemu Tallinnu vládnu autá. Keď bola v roku 2006 otvorená vo štvrti Nový Svet ďalšia cesta určená výlučne autám, došla skupine miestnych obyvateľov trpezlivosť. Po usporiadaní protestu, pri ktorom v respirátoroch a plynových maskách bránili slávnostnému sprievodu pri otvorení tejto cesty, sa cykloaktivista Erko a študent architektúry Marten spoločne s priateľmi rozhodli založiť Spoločnosť Nový Svet. Náplňou ich práce sa stali najrôznejšie aktivity obmedzujúce automobilovú dopravu v ich štvrti, ako napríklad sprejovanie falošných prechodov pre chodcov. Nápady, ako zmeniť svoju štvrť k lepšiemu, urobiť z nej príjemné a zdravšie miesto pre život a zamedziť diktátu automobilovej dopravy, sa rozhodli predniesť aj starostovi a mestským úradníkom. Snímka o aktivitách skupiny mladých Estóncov, ktorí svojimi akciami inšpirovali množstvo ďalších ľudí v rôznych častiach krajiny, približuje nezastupiteľnú rolu občianskeho aktivizmu v súčasnej spoločnosti.

Filmová sekcia: Nedáme sa umlčať

 

Piatok, 12.4.2013, 19:25 (2 filmy spolu)

 

SOS Južný Sudán

Slováci pomáhajú rozvoju zdravotníctva a školstva v Južnom Sudáne.

SOS Južný Sudán

Martina Utešená / SR / 2012 / 26 min. / slovensky

Dokumentárny film o pôsobení slovenských neziskových organizácií v Južnom Sudáne. „...Sú to dobrodruhovia, či blázni? Isté je, že sa nikdy nenazvú hrdinami. Nemajú pocit výnimočnosti, ani extrémnej odvahy. Prišli a robia to najlepšie, čo vedia, aby pomohli.“

Filmová sekcia: Máte právo vedieť

 

Telo a duša

Život troch mladých Mozambičanov s fyzickým postihnutím.

Body and soul

Matthieu Bron / Mozambik / 2011 / 54 min.

Film Telo a duša rozpráva inšpirujúce príbehy troch mladých Mozambičanov s fyzickým postihnutím, ktorí žijú na predmestí hlavného mesta Maputo. Viktória prenáša sebaúctu, ktorú získala vzdelaním, na ďalšie ženy s postihnutím zorganizovaním módnej prehliadky; Mariana využíva svoju energiu na vytváranie užitočných priateľstiev a prekonávanie architektonických bariér mesta a Vasco neformálne podniká ako opravár obuvi.  Film získal niekoľko medzinárodných ocenení.

Filmová sekcia: Máte právo vedieť

 

Piatok, 12.4.2013, 21:00 (2 filmy spolu)

 

Tiene barbarskej noci

Likvidácia mužských kláštorných reholí na Slovensku v roku 1950.

Tiene barbarskej noci

I. Sivák / Slovensko / 2012 / 40 min. / slovensky

Na jar roku 1950 nariadil Ústredný výbor Komunistickej strany Československa likvidáciu mužských reholí. Tzv. „Akciu K“ – kláštory - naplánovali v noci z 13. na 14. apríla roku 1950. Cieľom akcie bolo obsadiť kláštory, vysťahovať rehoľníkov a zmocniť sa majetku cirkvi. Na Slovensku „Akcia K“ postihla viac ako 1000 rehoľníkov, 16 rehoľných rádov a zlikvidovala činnosť vo viac ako 90-tich kláštoroch. Dokument vyrozpráva osudy piatich mužov, ktorým barbarská noc prekazila životné rozhodnutia. Komunistický režim likvidáciou kláštorov zmaril všetky kultúrne, duchovné, výchovné a sociálne aktivity rehoľných rádov a ďalších štyridsať rokov za ne nenašiel náhradu.

Filmová sekcia: Zabudnuté príbehy

 

22 hláv

Skutočný príbeh z čias komunizmu o hrdinstve policajtov, ktorí sa postavili proti praktikám ŠTB.

22 hláv

Matúš Demko / Slovensko / 2012 / 39 min. / slovensky

Skutočný príbeh z čias komunizmu o hrdinstve a statočnosti policajtov – príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti. Komunistami vykonštruovaný súdny proces mal naveky ostať utajený za múrmi Justičného paláca v Bratislave. Mladí muži za svoju odvahu postaviť sa proti praktikám Štátnej bezpečnosti zaplatili životom. Bol to aj Bernard Jaško z Černovej a Pavol Kalinaj z Bijacoviec – po roku 1990 rehabilitovaní a neskoršie ocenení Radom Ľudovíta Štúra III. triedy in memoriam.

Filmová sekcia: Zabudnuté príbehy

 

Sobota, 13.4.2013, 16:00

 

Prizmou gréckej krízy

Hospodárska a spoločenská kríza v Grécku z pohľadu 14 kameramanov a fotografov.

The Prism GR2011 - KRISIS

Nikos Katsaounis, Nina Maria Paschalidou / Grécko / 2011 / 62 min.

V decembri 2008 v Aténach polícia zastrelila pätnásťročného študenta Alexandrosa Grigoropoulosa. Jeho vražda bola spúšťacím mechanizmom masových protestov v Grécku a v niektorých ďalších európskych štátoch. Za týmto prejavom nespokojnosti však bola skôr dlhotrvajúca hospodárska a spoločenská kríza. Na začiatku roku 2010 sa štrnásť fotografov a kameramanov rozhodlo, že sa ju pokúsia zachytiť zo svojho uhla pohľadu. Vo všetkých kútoch Grécka skúmali, ako sa v posledných rokoch zmenila nálada ľudí, životné prostredie a ekonomická situácia. Autori načúvali starým ľuďom, prisťahovalcom z Egypta či vodičom kamiónov, politológom aj historikom. Výsledkom je pestrá mozaika názorov, ktorých spoločným menovateľom je frustrácia z politiky, nefungujúcich verejných inštitúcií, zadĺženosti a zničenej krajiny. Ale tiež nádej, že súčasné problémy sú cestou k novému smerovaniu krajiny. „Potreba tvoriť niečo nové vychádza z hladu, nie z plného brucha. Verím, že kríza je dobrá,“ hovorí v závere profesor výtvarného umenia v Aténach.

Filmová sekcia: Nedáme sa umlčať

 

Sobota, 13.4.2013, 17:15

 

Zakázané hlasy

Svetoznáme blogerky Yoani Sánchez, Zeng Jinyan a Farnaz Seifi sa diktátorských režimov neboja.

Forbiden Voices
Barbara Miller / Švajčiarsko /2012/ 96 min. /  slovenské titulky

Ich hlasy sú potlačované, zakázané a cenzurované. Svetoznáme blogerky Yoani Sánchez, Zeng Jinyan a Farnaz Seifi sa diktátorských režimov vo svojich krajinách neboja. Tieto nebojácne ženy patria k novej generácii moderných rebelov. Na Kube, v Číne a Iráne ich blogy otriasajú základmi štátneho monopolu na informácie, no zároveň vystavujú ich autorky veľkému riziku. Film Zakázané hlasy sprevádza tieto mladé rebelky na ich nebezpečnej ceste a sleduje ich používanie sociálnych médií ako Facebook, YouTube a Twitter aby upozorňovali a bojovali proti porušovaniu ľudských práv  a slobody prejavu vo svojich krajinách. Časopis TIME ich zaradil medzi svetovo najvplyvnejšie osobnosti.  Na základe ich očitých svedectiev a tajných záberov vzdáva film Zakázané hlasy česť ich odvážnemu boju.

Filmová sekcia: Ženy v prvej línii

 

Sobota, 13.4.2013, 19:00

 

O mladých rodičoch 2

Mladé rodiny s deťmi nie sú v Európe takou samozrejmosťou ako kedysi.

O mladých rodičoch 2

Adam Hanuljak / Slovensko / 2012 / 60 min. / slovensky

Mladé rodiny s deťmi nie sú v Európe takou samozrejmosťou ako kedysi. Dokumentárny film O mladých rodičoch 2 ukazuje, že aj v tomto čase sú mladí ľudia, ktorí sa plánovane, alebo neplánovane stávajú rodičmi. Film ponúka komparáciu možných odpovedí na otázky rodičovstva a riešení problémov v európskom priestore. Protagonistami sú rodičia zo Slovenska, Čiech, Fínska a Rumunska. Dokument nadväzuje na film O mladých rodičoch, ktorý vznikol v roku 2006, a vracia sa k tým istým rodinám po piatich rokoch.

Filmová sekcia: Slovenský dokumetárny film

 

Sobota, 13.4.2013, 20:10

 

Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime

Ekologická katastrofa, ktorá prebudila z letargie usporiadanú japonskú spoločnosť.

Radioactivists - Protest in Japan since Fukushima

Julia Leser, Clarissa Seidel / Nemecko / 2011 / 72 min.

Aká závažná udalosť by prebudila z letargie tradičnú, usporiadanú japonskú spoločnosť? Tak znie ústredná otázka dokumentárnej snímky Rádioaktivisti: Japonsko po Fukušime nemeckých režisérok Julie Leser a Clarissy Seidel. Na pozadí vlny protestov proti atómovej energetike, vyvolaných katastrofou vo fukušimskej elektrárni, ktorých sa v prvej polovici roku 2011 v Tokiu zúčastnili desaťtisíce ľudí, odkrýva film sociálne a kultúrne zmeny, ktorými japonská spoločnosť v súčasnosti prechádza. Snímka si v názve pohráva s dvomi témami, ktoré hýbu krajinou vychádzajúceho slnka: rádioaktivitou, spojenou práve s tragédiou vo Fukušime, a aktívnym prejavom nesúhlasu s usporiadaním, hodnotami a vývojom súčasnej japonskej spoločnosti. Snímka je tiež zaujímavou sondou do sveta bujnejúcich alternatívnych subkultúr, ktorých zástupcovia sa nechcú uspokojiť s konzumnými hodnotami väčšinovej spoločnosti. A ako ukazuje film, ich hlas je v dnešnom Japonsku stále silnejší.

Filmová sekcia: Zelená revolúcia

© 2024 MESTO TREBIŠOV