Výstava arte - fAKTy

24.06.2013

Kedy: 29. júna - 21. júla 2013

Výstava:  a r t e – (f) AKT(y)

Trvanie:  29. 6. – 21. 7. 2013

Kurátor:  Mgr. art. Peter Valiska-Timečko

Autori:     Zátrochová, Čerešová, Hulin, Baláž, Barnašová, Topoliová, Čerfanský...  Akadémia umení v Banskej Bystrici, katedra grafiky

Výstava AKTov  je zameraná na figurálnu tvorbu (podľa živých modelov) katedry grafiky, Akadémie umení v Banskej Bystrici. Spoločným menovateľom tejto výstavy sa stáva aktuálny ročníkový vyber najpozoruhodnejších študentských prác v rámci letného prieskumu 2013 ako aj výber prác realizovaných počas workshopu v kine Hviezda v Banskej Bystrici. Výber jednotlivých autorov - študentov je podmienený kvalitou autorského rukopisu s vlastnou výpovednou hodnotou.

Výstava reflektuje študijnú a akademickú kresbu s dôrazom na anatomické zachytenie proporčných a realistických  postupov pri vnímaní ľudského tela. Hlavným pozorovacím objektom sa stáva telo - model ako ústredný a kľúčový motív tejto výstavy. Zároveň tento výber autorov prezentuje aj alternatívne a experimentálne polohy s presahmi do grafických a maliarskych techník, ktorých cieľom je mapovať a porovnávať rôzne spôsoby stvárnenia ľudského tela.

Prostredníctvom rukopisu jednotlivých autorov máme možnosť nahliadnuť do autorovho sebavyjadrovacieho aparátu a vzhliadnuť rôznorodé kresliarske postupy a stratégie súčasnej mladej nastupujúcej generácie. Každý z autorov má vlastný vyjadrovací spôsob, vlastnú optiku a individuálne uvažovanie v rámci vnímania daného modelu.  Kresba patrí od nepamäti do základnej výbavy umenia ako takého, preto je potrebné túto „starú techniku“ reaktualizovať a neustále posúvať jej hranice a možnosti do nových rozmerov. Dôležitým aspektom tejto výstavy je podpora kresliarských zručnosti u študentov, podpora progresívneho výtvarného myslenia, ale v neposledom rade podpora pre sebaprezentáciu v kontexte umenia ako takého.

© 2024 MESTO TREBIŠOV