Výstavy Príbeh deti vetra a Galéria rómskych osobností

02.10.2013

Kedy: 1. - 31. októbra 2013

Projekt „DOMA SME TU VŠETCI – autorské čítania, literárne večery a interaktívne stretnutia pre minority žijúce v regióne južného Zemplína“ Zemplínska knižnica v Trebišove realizuje na základe finančnej podpory Úradu vlády SR.

V rámci tohto projektu Vám ponúkame naše aktivity:

Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku spracovalo výstavy, ktoré zachytávajú a prezentujú najvýznamnejšie medzníky v takmer 700- ročných dejinách Rómov na našom území, ilustrujúce jednotlivé oblasti ich života.

Výstava  „Príbeh deti vetra“ -  príbeh sa začína v indickej pravlasti predkov Rómov, informuje o tradičnom spôsobe života Rómov, o bohatosti histórie rómskeho etnika, ich materiálnej a duchovnej kultúre.

Výstava  „Galéria rómskych osobností“ -  zachytáva portréty najvýznamnejších  rómskych hudobníkov, spisovateľov, výtvarníkov, aktivistov, či Rómov, ktorí participovali pri významných historických udalostiach.

Prehliadku obidvoch výstav môžete absolvovať u nás v knižnici od 1. do 31. októbra 2013 v čase otváracích hodín.

 

Slovenské národné múzeum - múzeá v Martine

Múzeum kultúry Rómov na Slovensku

PRÍBEH DETÍ VETRA

Autorský kolektív: PhDr. Hana Zelinová, Mgr. Gabriela Čižmariková, Mgr. Adriana Daneková

Výstavu „Príbeh detí vetra“ pripravilo SNM v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v roku 2006. Mottom výstavy je rómske príslovie:

Ko na džanel – na achaľol – kto nepozná, nepochopí, neporozumie.

Obsahom výstavy je na 26 paneloch vyrozprávaný desať storočí trvajúci príbeh Detí vetra – príslušníkov rómskeho etnika, priblížený prostredníctvom množstva fotografií, máp, archívnych dokumentov a textov v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku, tak aby bol zaujímavý pre Rómov i neRómov, všetkých, ktorí majú záujem získať vedomosti, či informácie o osobitej kultúre tohto spoločenstva.

Príbeh detí vetra sa začína v Indii, pravlasti predkov dnešných Rómov. Pokračuje ich putovaním z Indie a usídľovaním sa na území Európy, vrátane územia dnešného Slovenska. Priblížené sú i okolnosti postupného usídľovania sa Rómov na tomto teritóriu. Osudy Rómov sa snažili rôznymi spôsobmi ovplyvniť vládnuce vrstvy, pozornosť je preto venovaná aj asimilačným snahám Márie Terézie a Jozefa II. Výstava približuje aj neskôr prijímané zákonné nariadenia upravujúce život Rómov v období 1. Československej republiky i tragické udalosti II. svetovej vojny a rómskeho holokaustu. Dokumentuje aj obdobie nasledujúce, v ktorom prijímané politické rozhodnutia majú dosah na situáciu Rómov aj v súčasnosti.

Prostredníctvom množstva fotografií sú na jednotlivých paneloch zobrazené osobitosti materiálnej, duchovnej a sociálnej kultúry Rómov – tradičné spôsoby získavania obživy, tradičné rómske remeslá, hudba, bývanie, strava, spôsob odievania, rodinné vzťahy i zvyky, ktoré sa spájali s najdôležitejšími okamihmi v živote človeka, ako aj rómsky jazyk a súčasné aktivity v oblasti prezentácie bohatej kultúry Rómov na Slovensku.

Záver výstavy je venovaný súčasnosti – času dôležitých premien v živote rómskeho spoločenstva. Oboznamuje s pôsobením významných rómskych osobností i inštitúcií skúmajúcich, dokumentujúcich a prezentujúcich kultúru Rómov u nás i vo svete

Výstava Príbeh detí vetra má ambíciu byť zdrojom lepšieho poznania dejín a kultúry Rómov na našom území ako i jedným z prostriedkov napomáhajúcich procesu posilňovania pozitívnej sebaidentifikácie rómskeho etnika.

 

GALÉRIA RÓMSKYCH OSOBNOSTÍ

Autorka výstavy PhDr. Hana Zelinová

Každý národ má vynikajúce osobnosti, pôsobiace v rôznych oblastiach ľudskej činnosti. Hrdo sa k nim hlási a pripomína si ich úspechy a zásluhy. Predovšetkým mimoriadne umelecky nadaní Rómovia sa zapísali nielen do histórie svojho spoločenstva, ale i do kultúrnych dejín Slovenska, ktoré svojim umením reprezentovali aj v zahraničí. Výstava SNM v Martine - Múzea kultúry Rómov na Slovensku – „Galéria rómskych osobností“ približuje život a tvorbu 21 vybraných významných predstaviteľov rómskeho etnika žijúceho na našom území. Ide o portréty najvýznamnejších rómskych hudobníkov, spisovateľov, výtvarníkov, rómskych aktivistov, či Rómov, ktorí participovali pri významných historických udalostiach. Boli to však najmä vzácni ľudia, ktorí významným spôsobom prispeli k rozvoju celej spoločnosti.

© 2024 MESTO TREBIŠOV