Rušňoparáda v Košiciach

27.03.2014

Kedy: 26. - 27. apríla 2014

„RUŠŇOPARÁDA 2014“ sa uskutoční 26. a 27. apríla 2014 v Rušňovom depe v Košiciach. V novom šate, s bohatým programom a viacerými novinkami prebehne tradičné stretnutie veľkej rodiny priaznivcov historickej a modernej železničnej techniky. Posledný aprílový víkend tak opäť do Košíc povedú kroky tisícov návštevníkov z celého východného Slovenska, aby si prezreli a vyskúšali desiatky vystavených exponátov, povozili sa nostalgickými vlakmi, využili možnosti mnohých atrakcií pre deti a prežili neopakovateľnú atmosféru rušňového depa, kam sa počas roka bežne nedostanú.

Pre obyvateľov Trebišova sú na sobotu 26.apríla 2014 s podporou Mesta Trebišov pripravené mimoriadne historické motorové vlaky, ktoré ich dovezú priamo do košického rušňového depa a popoludní ich z Rušňoparády odvezú naspäť domov. Lístky, ktoré sú zároveň aj vstupenkou na samotné dvojdňové podujatie, si budú môcť zakúpiť na mestskom úrade. Cena spiatočného lístka je maximálne výhodná a je vlastne iba príspevkom na historické vozidlá: 2 € pre deti od 3 do 15 rokov a 3,50 € pre dospelých. K dispozícii budú aj výhodné rodinné vstupenky pre dvoch rodičov + dve a viac vlastných detí v cene 9 €.

Vlak odíde z Trebišova o 8.15 h. Spiatočný vlak z Košíc odíde z depa o 15.30 h a z hlavnej stanice o 16.10 h. Posledný vlak z Trebišova odíde do Košíc o 17.40 h.

Pre malých aj veľkých návštevníkov je pripravený mimoriadne atraktívny program. Najväčšou atrakciou budú oslavy najstaršej parnej mašinky Katky, ktorá v tomto roku oslavuje 130. narodeniny a tiež jej prebudenie, ktoré má v Košiciach svoju dlhoročnú tradíciu. Poprvýkrát budú na Rušňoparáde súťažiť aj rušne v rôznych disciplínach zameraných na zručnosť strojvodcov. Pripravené je celodenné kino s rozprávkami i železničnými filmami, ale aj promenádny koncert a vystúpenie mažoretiek. Mimoriadne zaujímavé bude vozenie na akumulátorovom rušni pre malých rušňovodičov, tvorivé dielne, divadelné rozprávky, mini-zoo, skákacie hrady, modelárske vozne s miniatúrnymi železničkami a samozrejme vozenie vo vagóniku detskej železnice, ktorú potiahne obľúbená Katka. Jedným z vrcholov programu by mal byť prelet a akrobacia historických lietadiel nad hlavami návštevníkov či ukážka činnosti a techniky Polície SR. Ďalšími novinkami sú napr. rozprávkové mestečko Tašíkovo a zriadenie druhého pódia s ozvučením. Postarané bude aj o smäd a  hladné žalúdky návštevníkov.

Do depa sa návštevníci dostanú nostalgickými vlakmi z rôznych kútov východného Slovenska. V tomto roku ich mimoriadne vypravia z Medzeva,  Jasova, Sečoviec, Trebišova, Liptovského Mikuláša, Prešova, Popradu, Spišskej Novej Vsi, Gelnice, Margecian a Stredy nad Bodrogom. Viac o cestovných poriadkoch i samotnom programe sa dozviete na stránke www.rusnoparada.sk.

© 2024 MESTO TREBIŠOV