Výstava Ateliérom

25.11.2015

Kedy: 27. novembra 2015
Kde: galéria MsKS v Trebišove
O.z. Kontext, Súkromná základná umelecká škola Trebišov a SZUŠ Jastrabie nad Topľou  organizujú 27.11.2015 /piatok/ o 16.00 h v galérii MsKS Trebišov vernisáž výstavy s názvom  A t e l i é r o m a krst knihy R.O.M / čierny na bielom.  

Na výstave budú prezentované výsledky z grafického workshopu, ktorý bol realizovaný v júni 2015 v ZŠ Ivana Krasku. Workshop bol zameraný na tvorbu autorskej knihy pod názvom ROM / Čierny na bielom v spolupráci žiakov ZŠ Ivana Krasku a SZUŠ Ivana Krasku Trebišov.

Zámerom projektu bolo vytvoriť podmienky a priestor pre účely grafického workshopu určeného pre znevýhodnené skupiny detí z rómskej osady v Trebišove a kreatívnym spôsobom ich zapojiť do aktívneho procesu knižnej tvorby v spolupráci s odborným (umeleckým i špeciálnym) pedagogickým vedením.

Výstupom participácie žiakov je ručne vytvorená autorská kniha – jeden originálny exemplár (hand made book), CD - digitálna a elektronická verzia knihy, tlačená verzia knihy vo väčšom množstve a obrazy - veľkoformátové digitálne tlače. Kniha pozostáva hlavne z ilustrácií realizovaných rómskymi deťmi a básňami literárnej teoretičky PhDr. Valérie Juríčkovej, PhD. a básňami Mgr. Milana Ladyku. To je v podstate ich význam, byť ilustráciou textu.  Básne sú „ilustráciou“ detských obrazov – ilustrácii. Text básni  je teda podriadený a prispôsobovaný rómskej fantázií a tvorivosti.

Pojem autorská kniha sa spája s  prácami, ktoré preberajú formu knihy, a pritom nie sú tradičnou knihou. Autorská kniha vychádza zväčša v malom náklade alebo existuje iba v jedinom exemplári, ako je tomu aj v tomto prípade. Tento knižný originál prezentuje rómske osudy detí, ich fantáziu, tvorivosť, ich túžby, želania, sny a plány. Ilustrácie sa venujú téme „Kým chceš byť, keď budeš veľký“. Odzrkadľujú ich ambície, ktoré sú často v ich veku a v aktuálnom socialno-kultúrnom prostredí, v ktorom sa nachádzajú často utópiou  a stavajú sa pre nich vysnívaným, ale veľmi ťažko dosiahnuteľným cieľom. Základnou ideou je však veriť a ponúknuť týmto deťom nádej a šancu na lepší život. Všetci sme ilustráciou našej spoločnosti.

PROGRAM:

Základná škola Ivana Krasku Trebišov

14.00               Hudobné vystúpenie František Farkaš a žiaci (SZUŠ Trebišov) 

14.15               Krst autorskej knihy (ROM - Čierny na bielom)                    

14.15               Fotoprezentácia z workshopu -  Katarína Hudačínová 

14.30               Videoprezentácia projektu Športové múry - Tomáša Rafu
 

Mestské kultúrne stredisko Trebišov

16.00              Vernisáž výstavy Atelié®om  v MsKS /galéria/

16.15              Hudobné rómske trio (SZUŠ Rákusy) 

                       Hudobné vystúpenie: Jany Dudaščíkovej (SZUŠ Jastrabie nad Topľou)

                       Hudobné vystúpenie: Veronika Ďunďová  (SZUŠ Trebišov)

16.30              Otvorenie a slávnostný príhovor Mgr. Branislav Zurko a krst knihy
                      

Sprievodné podujatie:  výstava  Mgr. Milana Ladyku „Hnedá je dobrá“

© 2024 MESTO TREBIŠOV