Trebišovski pisanki

24.02.2016

Kedy: 4. marca - 10. apríla 2016
Kde: areál múzea: budova Expozície Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Mesto Trebišov usporiadajú v piatok, 4. marca 2016, v čase od 16.30 h, už 27. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc pod názvom TREBIŠOVSKI PISANKI.

Výstava sa uskutoční v budove Expozície Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína, kde budú svoju tvorbu prezentovať krasličiarky a krasličiari z okresov celého východného Slovenska.

Techniky zdobenia kraslíc sú rôzne, tradičné, netradičné a kombinované. Z tradičných a najviac rozšírených predstavia voskovú batiku, reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou a oblepovanie perlovkou, obväzovanie rastlinami a farbenie v odvare z cibuľových šupiek.

Netradičné techniky budú zastupovať zdobenie voskom, leptanie kyselinou, zdobenie farbami, oblepovanie semienkami, zdobenie tušom, oblepovanie papierom, oblepovanie stužkami, zdobenie zlatými detailmi a prelamovanie, oblepovanie šnúrkami a iné.

Celú atmosféru výstavy budú dopĺňať rôzne dekoračné výrobky a medovníky s veľkonočnou tematikou.

Výstava je aj toho roku predajná. Účastníci slávnostného otvorenia výstavy, ako i ostatní hostia múzea sa môžu inšpirovať krásou prepracovaných techník veľkonočných kraslíc a rôznych dekorácií.

Výstava potrvá do 10. apríla 2016, kedy bude slávnostne vyhodnotená a ukončená.

© 2024 MESTO TREBIŠOV