Trebišovský majáles 2016

22.04.2016

Kedy: 30. apríla - 1. mája 2016
Kde: ZUŠ, MsKS a amfiteáter v mestskom parku

S prichádzajúcimi oslavami Sviatku práce pripravuje mesto Trebišov spoločenské stretnutie s pekným kultúrnym programom, ktoré sa uskutoční 30.4. a 1.5.2016. Atmosféra podujatia sa ponesie v ľudovom duchu. Nebudú chýbať vystúpenia detí a žiakov základnej umeleckej školy, a samozrejme, aj piesne a tance miestnych folklórnych zoskupení. Ako je známe z tradícií, v predvečer sviatočného dňa bude postavený „Máj“.    

Trebišovský majáles je dvojdňové podujatie.

30. 4. 2016 - Stavanie Mája na námestí        

Program začne o 16.00 h pred ZUŠ v Trebišove hudobným vystúpením žiakov školy. Po ňom bude nasledovať, ako je u nás zvykom, zdobenie „Mája“ - mladého stromčeka. Postarajú sa o to žiaci ZUŠ a domáci folkloristi. Následným sprievodom sa účastní občania, folkloristi a účinkujúce deti presunú pred Mestské kultúrne stredisko, kde sa postaví a upevní na pripravené miesto vyzdobený „Máj“. V kultúrnom programe sa postupne predstavia ľudový súbor Trebišovčan a folklórne skupiny: Trebišovská Orgoňina, Furmaňe a Paričovčan.

V Slovanskej kultúre sa Máje stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva, a odtiaľ bol už len krôčik k významu, ktorý sa najčastejšie skloňuje v dnešnej dobe. Vyberajúc zo zvykov vieme, že stromček sa staval pred domy, v ktorých bolo dievča súce na vydaj. Zvyčajne ich stavali slobodní mládenci svojim vyvoleným dievčatám pod obloky.

1. 5. 2016 - Sviatok jari v amfiteátri              

Otvorenie podujatia bude o 13.00 h v mestskom parku v amfiteátri. O príjemnú  a veselú náladu sa na pódiu postarajú deti z trebišovských materských a základných škôl. Spevom zemplínskych piesní a rezkými tancami potešia návštevníkov podujatia aj mladí členovia ĽS Trebišovčan, detí SZUŠ TalentUm a členovia FS Ľeľija.  

© 2024 MESTO TREBIŠOV