Noc pod oblohou

02.08.2016

Kedy: 11. augusta 2016
Kde: areál trebišovského múzea

Úsek astronómie Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove uskutoční pozorovanie meteorického roja Perzeidy, Mesiaca, planét Saturn a Mars.

Celé astronomické stretnutie, ktoré sa bude konať 11. augusta 2016 v čase od 20.30 h do 00.00 h v areáli múzea, ponesie názov „Noc pod oblohou“.  

Meteorický roj môžeme vidieť vtedy, keď Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka pretne dráhu kométy. Kométa tam práve vtedy, našťastie pre nás, nie j e, avšak drobné úlomky prachu sa rozptyľujú pozdĺž jej dráhy a pri styku s našou atmosférou zažiaria ako meteory.Takéto meteory akoby vylietavali z jedného bodu na oblohe, tzv. radiantu. Ak je radiant v súhvezdí Perzeus, nazývame ich Perzeidami. Materskou kométou Perzeíd je 109P/Swift-Tuttle, ktorej obežná perióda je približne 133 rokov. Pretože sa každý rok objavujú okolo Vavrinca, naši predkovia ich zvykli nazývať aj slzy svätého Vavrinca. Obdobie aktivity roja nastáva medzi 17. júlom a 24. augustom, pričom klasické široké maximum tohto roku bude 12. augusta medzi 15:00 a 17:30 hod. LSEČ.

Noci okolo maxima bude rušiť síce svojím svitom Mesiac, ale len do polnoci, kedy zapadá. Potom môžeme na oblohe zbadať až 60 meteorov za hodinu. Ak bude práve v túto noc zamračené, nič to. Perzeidy budú dominovať letnému nebu aj pár dní pred a po 12. auguste. Určite stojí za to, vidieť tento úkaz!

© 2024 MESTO TREBIŠOV