Heligónka z Kysúc + FSk Žipovčan

05.08.2016

Kedy: 14. augusta 2016
Kde: ostrovček v mestskom parku

Predposledné vystúpenie Kultúrneho leta 2016 bude patriť Heligónke z Kysúc a známej folklórnej skupine Žipovčan. Ich prítomnosť na ostrovčeku v mestskom parku v nedeľu 14. augusta sľubuje príjemnú ľudovú atmosféru a kvalitnú zábavu.

Folklóru a ľudovej hudbe sa sestry z Kysúc venujú už viac ako 20 rokov. Začínali ako malé deti v detskom folklórnom súbore v Oščadnici, kde pôsobili ako výborné speváčky, tanečníčky a neskôr hrali v drevenej muzičke súboru (Lenka husle-primáš, Evka husle-kontra). Heligónka im učarovala o čosi neskôr. Lenka sa na nej učila hrať ako 12-ročná. Tento nástroj si prvýkrát všimla na prehliadke heligonkárov v Oščadnici a veľmi sa jej zapáčil. Keďže jej ujo vlastnil jednu heligónku, požičala si ju a učila sa na nej hrať doma. V hre sa však zdokonalila až počas účinkovania v skupine heligonkárov Kysucký prameň, kde pôsobila 10 rokov.

Po dovŕšení 15-tich rokov prešli sestry do súborov Račan a Drevár, kde taktiež spievali a tancovali. S týmito súbormi navštívili mnohé krajiny: CHORVÁTSKO, SRBSKO, TURECKO, MEXIKO a iné. Neskôr sa k nej pridala aj sestra Evka a momentálne tvoria najznámejšie SESTERSKÉ HELIGONKÁRSKE DUO.

Vystupovali už v početných televíznych reláciách na Slovensku, v ČR, v Poľsku a najnovšie aj v televíziách Senzi a Barrandov muzika.Úspešné sestry dostali ponuky na vystúpenia z Talianska, Jordánska, ale aj z ďalekej Indie.  

V okrese známa folklórna skupina Žipovčan, ktorá vystúpi spolu s „Heligónkou z Kysúc“, aktívne zbiera, archivuje, ale hlavne uchováva a šíri kultúrne hodnoty zemplínskeho regiónu v podobe oživenia zvykoslovných, obradových a ľudových tradícií tohto regiónu.  Jej vznik a činnosť sa datuje od roku 1981. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV