Galéria Koniareň - NA ZNAK

28.10.2016

Kedy: 28. októbra - 16. novembra 2016
Kde: galéria Koniareň
Galéria Koniareň v spolupráci s Mestom Trebišov pripravili  vernisáž výstavy Sama Čarnokého a Vladimíra Semana  s názvom NA ZNAK 2. 

Vernisáž výstavy sa uskutoční 28. 10. 2016 /piatok/ o 18. 00 hod v galérii Koniareň - priestor pre súčasné umenie (výmenník oproti Daňovému úradu) Trebišov. 
 
TLAČOVÁ SPRÁVA

Názov výstavy: NA ZNAK 2

Kolektívna grafická výstava Sama Čarnokého a Vladimíra Semana

Kurátor výstavy: Eva Tkáčiková

Termín: 28. 10. – 16. 11.  2016

Vernisáž: 28.10. 2016 / piatok / o 18.00 hod.

Organizátor: o.z. KONTEXT a galéria KONIAREŇ

Spoluorganizátor: Mesto Trebišov

Výstavu podporil  Fond na podporu umenia zverejných zdrojov.

Výstava Sama Čarnokého a Vladimíra Semana „Na znak 2“ je nevšedným  prepojením tvorby dvoch výrazných osobností vizuálnej komunikácie a umenia na východe Slovenska.

Okrem biografických údajov týkajúcich sa štúdia na „východe“, konkrétne na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, obaja autori už dlhodobo prejavujú záujem o tematiku GRAFICKÉHO SYMBOLU – ZNAKU. Znak ako jednoduchý grafický symbol označuje niečo, čo je bezprostredne naviazané na vnímanie a interpretácie diváka. V prípade typografa Sama Čarnokého, ktorý absolvoval štúdium v Ateliéri vizuálnej komunikácie, je ZNAK spojený s prísne zadefinovanou formou, ktorú však autor zaujímavým a veľkorysým spôsobom posúva za hranice úžitkovej tvorby. Na výstave sa prezentuje typografickou inštaláciou. Ponúka možnosť vnímať jednotlivé písmové znaky autorských fontov po formálnej stránke a následne ich spája do slov a odkazu, a tak forma ožíva významom. Tvorba Vladimíra Semana, ktorý absolvoval Ateliér grafiky a experimentálnej tvorby, je o ikonickej vizuálnej pamäti a myslení. Pomocou ZNAKOV autor intuitívne a často sarkasticky reaguje na súčasné sociálno-politické témy. Vrstvením, rotovaním a prelínaním obrazu, jeho jednotlivých prvkov (kríž, kosoštvorec, lebka, srdce, militaristické a erotické prvky) vytvára schémy plné skrytých významov. Dekódovanie graficky kódovaného ZNAKU ponecháva na vnímateľa.

Zdroj: o.z. KONTEXT

© 2024 MESTO TREBIŠOV