Umlčané svedkyne

19.11.2016

Kedy: 29. novembra 2016
Kde: parkovisko pred športovou halou

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách je ohraničená dvoma dátumami. Začína 25. novembrom, ktorý je Medzinárodným dňom boja za odstránenie násilia páchaného na ženách a končí 10. Decembra  Medzinárodným dňom ľudských práv. Tieto dva dátumy odkazujú na skutočnosť, že násilie páchané na ženách je porušovaním ľudských práv žien.

Ľudia a organizácie na celom svete každý rok zvyšujú informovanosť o problematike násilia na ženách vo svojich komunitách. Na Slovensku sa od roku 2010 do aktivít kampane zapojilo 9196 ľudí. Prelomme mlčanie, hovorme o násilí na ženách, KONAJME!

Kampaň realizujú v 7 mestách na Slovensku. V meste Trebišov ju organizuje nezisková organizácia  Kotva.

Verejnosť si bude môcť pozrieť výstavu Umlčané svedkyne,  ktorá  je  spomienkou  na  ženy,  ktoré  boli  zavraždené  svojimi  súčasnými  či  bývalými manželmi a partnermi v dôsledku dlhodobého násilia. Pamätajme si mená a príbehy týchto žien, pretože vraždy žien sú mementom zlyhania nás všetkých v ochrane žien a detí pred zločinmi, ktoré sa odohrávajú v súkromí. Prvá výstava na Slovensku bola v Košiciach v roku 2004. Od tej doby sa uskutočnilo 40 výstav v 12 mestách. S Umlčanými svedkyňami putuje kronika, do ktorej môžu ľudia napísať svoj odkaz.

„Každý má právo na život bez násilia. Nemlčme o tom a pripomínajme si to. Robme všetko čo je v našich silách, aby ženy v dôsledku násilia nezomierali!

Odmietavý postoj k násiliu na ženách bude môcť verejnosť vyjadriť na verejných zhromaždeniach Vypískajme násilie. Pískame, aby sme vyjadrili, že násilie páchané na ženách NEBUDEME TOLEROVAŤ.

V Trebišove sa budú môcť obyvatelia tohto mesta do kampane zapojiť 29.11.2016. Pred Mestskou športovou halou si v čase od  13:00  h pozrú výstavu Umlčané svedkyne  a  o  16,00  hod.  vypískajú násilie.

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2016 sa realizuje vďaka finančnej podpore Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd LP/2016 a Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike.

Viac informácií o kampani www.fenestra.sk/16-dni-aktivizmuwww.facebook.com/16dniaktivizmu

© 2024 MESTO TREBIŠOV