Kluby zdravia: Kofeín - sprievodca životom

25.01.2017

Kedy: 21. februára 2017
Kde: galéria MsKS v Trebišove

Mesto Trebišov v spolupráci s OZ Život a zdravie pripravujú prednášku na tému Kofeín- sprievodca životom.

Prednáška sa uskutoční 21.2.2017 (utorok) o 17.00 h v galérii MsKS.

Kofeín sa konzumoval už v dobe kamennej. Ľudia už v dávnych dobách objavili, že žúvanie semien, kôry a listov rôznych rastlín im privodí dobrú náladu, chuť a silu do práce. Až o mnoho rokov neskôr sa prišlo na to, že účinok kofeínu sa zvyšuje, ak je rastlina, ktorá ho obsahuje, zaliata horúcou vodou. O objavenie kofeínu v káve sa pravdepodobne zaslúžil v 9. storočí pastier Khaldi, ktorý spozoroval, že jeho ovečky sú po zjedení neznámej rastliny vitálne a čulé. Skúsil zjesť niekoľko bobúľ a na vlastnej koži pocítil účinky kofeínu.

Kofeín je zo semien kávovníka. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a používa sa ako súčasť mnohých povzbudzujúcich nápojov.

Odvar z pražených semien kávovníka - káva - je obľúbeným nápojom na celom svete. Jeden z jeho vedľajších účinkov je napr. dočasné zvýšenie krvného tlaku a dehydratácia. Táto látka je vnímaná ako návyková. Vstrebáva sa zo žalúdka a z tenkého čreva. Kofeín z kávy sa dostáva do organizmu už po niekoľko minútach a opúšťa telo po 5 až 6 hodinách.

© 2024 MESTO TREBIŠOV