CHOREO_GRAFIKA / slovenská akčná grafika

02.06.2017

Kedy: 9. - 30. júna 2017
Kde: Ul. Jána Husa /výmenník oproti Daňovému úradu/

Názov výstavy: CHOREO_GRAFIKA / slovenská akčná grafika

Miesto: Koniareň – priestor pre súčasné umenie v Trebišove
                              Ul. Jána Husa /výmenník oproti Daňovému úradu/ 

Vernisáž: 9. jún 2017 o 18.00 hod. /piatok/

Trvanie výstavy: 9. - 30. jún 2017

Kurátor: Branislav Zurko

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia



Tlačová správa Koniarne

Výstavný projekt CHOREO_GRAFIKA je koncipovaný ako kolektívna výstava prezentujúca akčné formy grafiky a živého (live) predstavenia - performance. Venuje sa veľkoformátovým akčným prejavom súčasnej grafiky, alternatívnym a experimentálnym polohám s prvkami performance. Projekt je rozdelený do dvoch okruhov.

Prvá časť sa venuje akčným polohám v grafike na čele s predstaviteľom staršej generácie Petrom Kalmusom (1953) a jeho akčnej tvorbe s presahmi do grafiky. Zastúpená je akčná grafika realizovaná autorom počas 24. hodinového workshopu na Akadémií umení v Banskej Bystrici. Akcia spočívala v zapojení študentov do procesu tvorby matrice a to tak, že si obuli korčule a športové tretry Kalmusa, ktorými vytvárali stopy a zárezy do linolea. Vlastným pohybom tak vznikla veľkoformátová matrica, ktorá bola následne odtlačená ručným grafickým lisom. Experimentálna tlač sa objavuje aj v dielach realizovaných do plechu, ktoré sám autor vytvoril, taktiež prostredníctvom korčúľ a špeciálnej bežeckej obuvi. Mladšia generácia: Peter Králik (1981), zakladateľ Agroartu, vytvára akčné monotýpie z odtlačkov kukurice. Prezentuje projekt kukuričnej tlače a jeho grafické objekty vo forme AGRO valčekov. Králik spoločne s Petrom Valiska – Timečkom (1985) prezentujú na výstave spoločný experimentálny projekt AGRO Exprimo. Počas festivalu Skapal PES Fest 2015 prezentovali performance prostredníctvom poľnohospodárskeho traktora s valcom, ktorý v tomto prípade suploval grafický lis. Odtláčali zemský povrch a pôdu. Matricou bola zem. Valiska & Stanislav Piatrik (1979) prezentujú projekt Matrica ako ring - akčné predstavenia „súboje“ v ringu s motorovými pílami, kde režú do svojich tieňov a tak vyrezávajú monumentálne matrice. Peter Lukáč (1986) vystavuje grafické experimenty autorskou technikou „akčnou pyrografikou“, ktorá je realizovaná prostredníctvom pušného prachu .Akčná a deštruktívna technika paradoxne v tomto prípade tvorí a estetizuje.

Posledná časť výstavy zachytáva projekt Petra Valisku Timečka v spolupráci so SZUŠ Altamira, Jastrabie nad Topľou a Vojčice. Projekt pod názvom CHOREO_GRAFIKA 2016-2017 zaznamenáva stopy a kroky pohybových choreografií Simony Cuperovej a Ivanny Feťko. Akčná grafika je vyjadrená prostredníctvom tanečných krokov jednotlivých choreografií zachytených na plátne. Odzrkadľuje prienik medzi výtvarným a tanečným vizuálnym umením. Súčasťou vernisáže je performance priamo pred publikom.

© 2024 MESTO TREBIŠOV