Deň materských škôl oslávia aj trebišovské deti

04.11.2017

Kedy: 7. novembra 2017
Kde: OC Kaufland

Mesto Trebišov oslávi utorok 7. novembra 2017 Deň materských škôl „Pochodom pre zdravie“, do ktorého sa zapoja deti s rodičmi, učitelia materských škôl aj elokovaných pracovísk škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.  

Zainteresovaní účastníci podujatia (žiaci materských škôl, rodičia a pedagógovia) vyštartujú spred svojej MŠ o 15.30 h s lampiónmi v rukách a prídu ku OC Kaufland, kde ich oficiálne privíta primátor mesta Trebišov PhDr. Marek Čižmár spolu s vedúcou odd. školstva MsÚ Trebišov Mgr. Danicou Gajdošovou.

Pri príležitosti Dňa materských škôl Mesto Trebišov, ako zriaďovateľ týchto škôl, pripravilo krátky program.  Pred OC Kaufland si deti s učiteľmi zaspievajú hymnu MŠ, ktorou podporia význam a poslanie týchto školských inštitúcií. Následne vypustia 30 ks balónov vo farbách mesta a vyskúšať si budú môcť aj zaujímavé disciplíny, ktoré pre ne pripravili pracovníci Centra voľného času Trebišov.     

Zabaviť sa, ale aj preveriť si svoju šikovnosť môžu deti na štyroch stanovištiach, kde splnia tieto úlohy: kotúľanie lopty, beh s rodičom (za ruku), hod kruhom na plastového zajaca a slalom s loptičkou na lyžičke. Za každú absolvovanú aktivitu dostanú deti sladkú odmenu.  

Pochodom pre zdravie sa materské školy zapájajú do výzvy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu, z iniciatívy ktorého vzišla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku.    

Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

© 2024 MESTO TREBIŠOV