Sečovské bienále umenia 2017

11.12.2017

Kedy: 16. decembra 2017 - 31. januára 2018
Kde: galéria KONIAREŇ - výmenník oproti Daňovému úradu v Trebišove
Galéria Koniareň vás srdečne pozýva
na vernisáž výstavy 
 
Združenia Art Aktivista
Tomáš Rafa, Janka Pohanková, Marek Halász, Karin Andrášiková
 
Sečovské bienále umenia 2017“
 
Vernisáž: 16. 12. 2017 o 18.00 h  
 výstava potrvá: 16. 12. 2017 - 31. 1. 2018

galéria Koniareň - priestor pre súčasné umenie 
Ul. Jána Husa (výmenník oproti Daňovému úradu) Trebišov 

Tlačová správa

Združenie Art Aktivista sa po tretíkrát vrátilo do rómskej osady v Sečovciach a spolu s arteterapeutkou Karin Andrášikovou z o.z. Mládež ulice zrealizovalo projekt Letný maliarsky workshop 2017 pre sociálne vylúčené deti.

Maliarsky workshop je kontinuálny projekt, ktorý podporuje sebarealizáciu detí ich zapájaním do spoločnej tvorby umeleckého diela a arteterapeutických procesov. Aj tento rok združenie (v zastúpení Tomáš Rafa, Janka Pohanková a Marek Halász) vytvorilo kreatívny priestor vyplnený maliarskými aktivitami a happeningami.

V priebehu siedmych dní deti pomaľovali dve obrovské plátna (10 x 10 metrov), na ktoré kreslili pastelom a maľovali akrylovými farbami. Súčasťou maliarského workshopu bola i hra s experimentálnou architektúrou a improvizácia v komponovaní drevených konštrukcií rôznych tvarov a veľkostí. Do happeningov v otvorenom priestore osady boli zapojení okrem detí a mládeže aj ostatní obyvatelia. Uprostred osady vznikol niekoľkodňový tvorivý umelecký ateliér. Novinkou boli plátna menších rozmerov, na ktoré deti preniesli kúsok svojho imaginárneho sveta a prejavili nesmiernu dávku tvorivosti. Týždeň vyvrcholil vernisážami počas, ktorých sa v centre osady obyvateľom vystavili hotové plátna a deti spontánne vytvorili svoj sochársko architektonický objekt.

Letného maliarskeho workshopu 2017 sa aktívne zúčastnilo v priemere 70 detí a mládeže rôznych vekových kategórii. Priebeh projektu je zaznamenaný na sérii fotografií a filme, ktorý bude prvýkrát zverejnený na výstave v Galérii Koňiareň v Trebišove.

Projekt ,,Letný maliarsky workshop 2017„ podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Ministerstvo kultúry Slovenskej Republiky.

Projekt podporil univerzálnymi farbami BALAKRYL a ubytovacie priestory poskytlo Centrum voľného času v Sečovciach.

© 2024 MESTO TREBIŠOV