Zdravie prilieta na krídlach včely

25.04.2018

Kedy: 25. apríla 2018
Kde: Zemplínska knižnica v Trebišove

Dávajú nám včely iba med? Čo je perga? Sú včelie produkty alergény? Čo je apiterapia? Akých zdravotných neduhov nás vedia zbaviť včelie produkty?

Odpovede na tieto, no i mnohé iné otázky súvisiace s vplyvom včelích produktov na ľudské zdravie sa dozviete od jedinej slovenskej apikonzultantky s viac ako 5-ročnou praxou pani Ivety Krajňákovej v Zemplínskej knižnici v Trebišove 25. apríla 2018 o 16,00 h.

Na prednášku Vás srdečne pozývame!

Včielky okrem toho, že produkujú chutný med sú aj prírodnými liečiteľkami.

Apiterapia (z lat. api – včela a gr. therapeia – liečba) zahŕňa použitie včiel a produktov ich látkovej výmeny na liečebné účely a zvyšovanie zdravotnej imunity ľudí. Je to veľmi efektívna, cenovo prístupná a  prírodná liečba včelími produktami, ktorými sú medpeľmaterská včelia kašičkavčelí jedpropolisvčelí vosk, medovina.

I keď na Slovensku, podľa našej platnej legislatívy, sa nedá v tejto súvislosti otvorene hovoriť o „liečbe“, v niektorých krajinách sveta (napr. Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Izrael) je apiterapia uznávaným medicínskym odborom. Na účely apiterapie slúžia všetky produkty, ktoré sa dajú nájsť vo včelom úli a to nielen med, ale aj obnôžkový peľ, perga, propolis, materská kašička, trúdie mlieko, včelí jed, telíčka mŕtvych včiel, a tiež extrakt vijačky voštinovej, včelieho parazita. Apiterapia je využiteľná vo všetkých terapeutických odboroch, buď samostatne alebo v kombinácii s inými terapiami. Je to pravdepodobne najstaršia liečebná metóda. Snáď od počiatku existencie ľudstva boli známe účinky včelých produktov a včely boli uctievané, čoho dôkazom sú aj najstaršie archeologické nálezy.

Apiterapia je umenie využívať produkty včiel na zvýšenie energie tela a zlepšenie zdravotného stavu. Vplyv včelích produktov má na zdravie človeka blahodarný vplyv vďaka svojmu hodnotnému zloženiu a obsahu biologicky aktívnych látok. Obsah vitamínov, enzýmov a mikroelementov v mede nemá v živočíšnych produktoch obdobu.

Zdroj:

https://www.medaren.sk/blog/47-apiterapia

https://zena.sme.sk/c/8135796/viete-co-je-apiterapia-pomoze-vasmu-zdraviu-niekolkymi-sposobmi.html#ixzz5CMurJt1Z

© 2024 MESTO TREBIŠOV