Katarína NÁDASKÁ - Kolobeh života: od narodenia až po smrť

24.05.2018

Kedy: 31. mája 2018
Kde: Zemplínska knižnica v Trebišove

Jedna z popredných a najznámejších slovenských etnologičiek Katarína Nádaská pozná veľmi dobre všetky slovenské zvyky a tradície. Jej bohaté skúsenosti a vedomosti, ktorými sa nezaprie, keď rozpráva v televízií či rozhlase, poznáme azda všetci. Dalo by sa povedať, že ona má odpovede na všetky otázky a  slovenskú minulosť, ľudovú kultúru, tradície a zvyky má v malíčku.

O kolobehu života od narodenia až po smrť bude Katarína NÁDASKÁ rozprávať aj v Zemplínskej knižnici v Trebišove vo štvrtok  31. mája 2018 o 16:30 h.

Srdečne pozývame Trebišovčanov na zaujímavú etnografickú prednášku s významnou osobnosťou slovenskej etnológie.

O autorke: 

PhDr.  Katarína Nádaská,  PhD. vyštudovala etnológiu, históriu a  religionistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Od roku 1993 do roku 2011 pôsobila ako vedeckovýskumná pracovníčka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, pedagogicky pôsobila na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Od roku 2011 do 2013 pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislava. V rokoch 2014 – 2016 pracovala ako odborná vedecká pracovníčka v Divadelnom ústave v Bratislave. Má za sebou viacero vedeckých dlhodobých stáží na európskych univerzitách napríklad Univerzita Viedeň, Univerzita Regensburg, Jagielonská Univerzita v Krakove.  V súčasnosti pôsobí v samospráve, venuje sa historickému poradenstvu pre oblasť masmédií a filmu, prednáša na viacerých VŠ na Slovensku i v zahraničí. 

Je autorkou 90 vedeckých štúdií, vyše 100 popularizačných článkov a  spoluautorkou 5 regionálnych monografií a série 12 etnologických filmových dokumentov o osobnostiach slovenskej etnológie.

Venuje sa popularizácii vedy, najmä histórii každodennosti, tradícií a zvykov v slovenskej ľudovej kultúre. Odborne sa venuje náboženskej etnológii, etnomedicíne, ľudovej mágii, výročným zvykom, vizuálnej antropológii, muzeológii a kultúrnemu dedičstvu, dejinám kresťanstva na území Slovenska, judaizmu, regionálnym dejinám, praktickým kurátorským vedomostiam a zručnostiam v  múzejníctve. 

(zdroj: Wikipédia)

© 2024 MESTO TREBIŠOV