Galéria Koniareň: 5. ročník sympózia vizuálneho umenia - PARK CAMP V.

30.07.2018

Kedy: 18. augusta 2018
Kde: mestský park a areál múzea

Koniareň - priestor pre súčasné umenie

pripravuje 5. ročník sympózia vizuálneho umenia

PARK CAMP V.
 

KEDY: 18. august  /sobota 2018/

START 20:00 - FINISH 23:00

KDE: Mestský park v Trebišove & areál múzea 
(Ul. M. R. Štefánika 257/65)

info: FB - Koniareň
koniarengallery.com


Organizátori a spoluorganizátori:

Koniareň - priestor pre súčasné umenie,

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína

a Mesto TREBIŠOV

Z verejných zdrojov podporil toto sympózium Fond na podporu umenia.
 

Tlačová správa Galéria Koniareň
 

Názov:   PARK CAMP V. /workshop vizuálneho umenia/

Miesto:  Mestský park v Trebišove & areál múzea

Termín trvania workshopu: 16.8. – 19.8.  2018

Trvanie výstavy: start 20:00 – finish 23:00 hod. (18.8. 2018)

Vernisáž: 18.8. 2018 / sobota / o 20:00 hod. (telocvičňa/galéria – PARK)  interiér

                                                  o 21.00 hod. ( kaštieľ – PARK ) exteriér

Organizátor: Koniareň Gallery & Slovenská organizácia umenia a kultúry, o. z.

Spoluorganizátor: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína a Mesto Trebišov

Partneri: DIG Gallery, Trakt, o. z., Kontext o.z.

S finančnou podporou FPU

Piaty ročník letného vizuálneho sympózia PARK CAMP 2018 sa sústreďuje na súčasné vizuálne umenie vo verejnom priestore Mestského parku v Trebišove. Témou tohto ročníka je video mapping & sound art. Cieľom je vytvoriť vizuálne intervencie, ktoré by reagovali priamo na špecifické prostredie mestského parku  v Trebišove (site-specific art) alebo tematicky odkazovali na vzťah mestského a prírodného prostredia (verejné– súkromné, prírodné vs. technologické). Účastníci budú realizovať intervencie do prírodného prostredia, kde môžu využiť aj stratégie performancie, land artu, public artu a interaktívneho umenia.                  

V parku sa nachádza Mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho, kaštieľ s francúzskou záhradou, fontány, Koniareň, ruina hradu Parič, amfiteáter, rybník s ostrovčekom a mnoho ďalších miest a vybraných lokácií na realizáciu intermediálnych inštalácií, ktoré môžu prizvaní umelci oživiť svojou tvorivosťou a kreativitou. Park patril medzi najväčšie a najkrajšie lesoparky v strednej Európe počas obdobia Rakusko-uhorska, i práve preto, má organizátor ambíciu túto ideu rozvíjať a organizovať kultúrne aktivity aj mimo interiéru galérie Koniareň. Počas podujatia si verejnosť môže pozrieť napríklad mapping na kaštieľ, alebo projektovanú animáciu na hrad Parič, ktorá bude predpremiérou plánovanej projekcie na hrad Devín v rámci festivalu Biela noc. Na ostrovčeku v parku sa spustí zvuková a svetelná inštalácia, ktorá je reakciou na spoločensko-politickú situáciu na Slovensku. Súčasťou podujatia je intermediálna výstava v bývalej telocvični v parku, ktorá sa zmení na dočasnú  galériu. Návštevníci v nej môžu vzhliadnuť diela súčasných mladých umelcov. Táto výstava je zároveň „generálkou“ sekcie nových médií pred výstavou v Litve, kde Koniareň plánuje uskutočniť začiatkom septembra výstavu Slovak art days in Vilnius 2018. Headlinermi tohto ročníka sympózia Park CAMP sú renomovaní slovenskí umelci: Lukáš Matejka a Boris Vaitovič.    

Tento ročník bude obohatený aj o partnerské podujatie Chlebom a vínom v areáli kaštieľa, ktoré organizuje Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína. Okrem umeleckých aktivít, na návštevníkov čakajú aj sprievodné aktivity. Stánky s občerstvením a večerný piknik v prírode, premietanie filmu pod nočnou oblohou a súťaž pre širokú verejnosť – Geocaching. Zámerom súťaže je hľadanie „pokladu“ podľa GPS súradníc. V sobotu večer 18. augusta, po zotmení, mestský park v Trebišove „ožije“ a ponúkne širokej verejnosti vizuálne intervencie, ktoré si pre toto podujatie pripravili účastníci aktuálneho ročníka.

Lektor workshopu a organizátor: Peter Valiska-Timečko

Autori: Exteriér: L. Matejka, B. Vaitovič, M. Mazák, D. Kolačkovská, V. Šmírová,

Interiér: R. Kitta, M. Kudla, M. Kolčák, A. Slezák.

© 2024 MESTO TREBIŠOV