Galéria KONIAREŇ: Mladé kone I.

20.10.2018

Kedy: 20. októbra - 8. novembra 2018
Kde: Galéria KONIAREŇ - areál múzea

Koniareň - priestor pre súčasné umenie

& Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína

otvorili 20.10. o 18.00 h výstavu

Mladé kone I.

 výstava potrvá: 20. 10. - 8. 11. 2018

KDE: Koniareň - priestor pre súčasné umenie, M.R. Štefánika 257/65 

 

Tlačová správa

Kurátor: Peter Valiska-Timečko

Vystavujúci autori: Lenka Borková, Barbora Durajová, Vladimír Ganaj, Terézia Fillová, Michaela Murínová, Kristína Struhárová, Viktória Zátrochová.

            Výstava Mladé kone 1/3 štartuje tohtoročný výstavný cyklus reprezentujúci výsledky študentských prác z troch vysokých umeleckých škôl na Slovensku. V poradí prvá výstava prezentuje tvorbu študentov z Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.  Ďalšou v poradí druhou bude výstava študentov Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach a na záver sa predstavili študenti z ateliérov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

            Aktuálna výstava prezentuje tvorbu 7 mladých študentov pôsobiacich na Akadémií umení v Banskej Bystrici. Výber zahŕňa autorov bakalárskeho aj magisterského stupňa štúdia z rôznych katedier (Maľba, Socha a priestorová tvorba, Grafika ). Všetkých autorov spája médium kresby, základný princíp umenia ako takého. Výstava sa zameriava na figurálne polohy a reprezentuje výber najkvalitnejších figurálnych prác realizovaných počas workshopu Figurama, ktorý sa každoročne koná začiatkom šk.roka pod vedením profesora Borisa Jirku. Workshop bol zameraný na figurálnu tvorbu s cieľom mapovať a porovnávať rôzne spôsoby stvárnenia ľudského tela. Vedie poslucháčov k novým spôsobom vnímania ľudského tela a podporuje ich kresliarske zručnosti a schopnosti v rámci rozvoja subjektívneho výtvarného myslenia. Figurama vznikla z iniciatívy docenta Karla Pokorného a profesora Borisa Jirku. Posledne menovaný v súčasnosti pôsobí na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde vedie ateliér zameraný na figúru a ilustráciu.

            Ambíciou výstavy je prezentovať mladú súčasnú generáciu autorov pôsobiacich predovšetkým v kresliarskom médiu, s presahmi  do iných médií. Rozmanitosť rukopisu jednotlivých autorov odzrkadľuje individuálne vnímanie, optiku a vlastný výtvarný prejav. Na výstave je tak zastúpená plošná  forma  figurálnej tvorby podľa  živých modelov z októbra tohto roka.   

© 2024 MESTO TREBIŠOV