EKOTOPFILM | ENVIROFILM 2021 - online

22.04.2021

Kedy: 26. - 30. apríla 2021
Kde: ONLINE na FB

Najznámejší festival o trvalo udržateľnom rozvoji EKOTOPFILM | ENVIROFILM 2021 sa uskutoční od 26. do 30. apríla 2021 online – festivalové filmy a zaujímavé diskusie organizátor umožnil sledovať zadarmonaživo na Facebooku. Klimatické problémy, vymieranie hmyzu, problematika moderných inteligentných miest v kontraste s divokou slovenskou prírodou, do ktorej stále viac zasahuje človek. Aj toto sú témy, na ktoré sa môžu diváci tešiť.

Festivalový tím sa prispôsobil aktuálnej situácii a kompletný program pripravil v online verzii. Online festival pre verejnosť začína 26. apríla o 18:00 - na FB event ONLINE festival EKOTOPFILM | ENVIROFILM.

Program bude po živom vysielaní ďalej dostupný na Facebook stránkena FB stránke festivalu www.facebook.com/ekotopfilmaž do nedele 2. 5. 2021 do 24:00. 

Program venovaný aj slovenskej prírode

Krátkometrážny dokumentárny film Mláďatá od tvorcov zo Záchrannej stanice v Zázrivej predstaví mláďatá zo slovenskej divočiny. Dokument v spolupráci so Štátnou ochranou prírody vysvetlí, ako zaobchádzať s nájdeným mláďaťom, kedy je potrebný ľudský zásah a kedy naopak nie.  Po slovenskej prírode sa prejdete aj s mladými aktivistami, ktorí počas posledných mesiacov pripravili dokument Oko medveďa – o putovaní po Kremnických vrchoch a sledovaní slovenských šeliem. Nádherný dokument nielen o motýľoch uvidíte makrozábermi vo filme Motýle Slovenska.

Úspešné zahraničné dokumenty

V roku 2001 sa lukratívny čokoládový priemysel, na základe tlaku mimovládnych organizácií, zaviazal ukončiť detskú prácu na kakaových plantážach – a to najneskôr do roku 2006. Dodržiava sa tento sľub aj o 18 rokov neskôr? Pobrežie Slonoviny, najväčší producent kakaa na svete, sa skutočne pokúsilo túto pohromu v krajine odstrániť. Stavali školy a školili farmárov. Televízne reklamy dokonca obyvateľom pripomínali, že detská práca je nelegálna. Prečo teda vykorisťovanie detí stále existuje? Viac sa dozviete v dokumente Čokoládové srdce temnoty.

Diskusie na zaujímavé témy

Na klimatickú krízu sa treba pripraviť aj z pozície štátu či regiónov. Akú má Slovensko stratégiu? Aké pripravuje adaptačné opatrenia a čo to presne znamená pre obyvateľov? Aj toto bude témou jednej z diskusií, ktorá sa bude konať v rámci festivalového programu.

Počuli ste už o pojme bezrastová ekonomika? Počas festivalu sa dozviete viac o tom, prečo dnes prežívame ekologický kolaps, za ktorým stojí podľa mnohých skúmaní práve ekonomický rast. Čím viac rastieme ekonomicky, tým vyššie sú aj dopady na klímu a životné prostredie. Ako z toho von? A aké riešenia ponúka bezrastová ekonomika?  V rámci online prednášky tento pojem vysvetlí Nicolas Giroux – spoluzakladateľ bratislavského komunitného centra Bystro, ktorý sa intenzívne venuje ochrane životného prostredia a zároveň je propagátorom témy „degrowth“ na Slovensku.

Ekovýchova pre deti

Súčasťou festivalového programu je už tradične aj Junior festival – environmentálne vzdelávanie pre žiakov základných a stredných škôl. Filmový program je doplnený pútavou ekovýchovou. Vďaka zaujímavému spracovaniu obsahu festivalu sa deti naučia, čo je to uhlíková stopa, ako si ju vypočítať a spolu s raperom Kalim si odpovedajú v špeciálnom interaktívnom kvíze na vedomostné otázky, týkajúce sa témy foodwaste – plytvania potravinami.

Užitočné informácie:

FB event EKOTOPFILM | ENVIROFILM 2021: http://fb.me/e/26qiAy51s
Facebook: www.facebook.com/ekotopfilm
Youtube: http://www.youtube.com/c/EkotopfilmSK
Web: festival.ekotopfilm.sk

© 2024 MESTO TREBIŠOV