Film: Amnestie a súťaž pre občanov Trebišova

28.10.2021

Kedy: 25. októbra - 17. novembra 2021
Kde: Mestské kino Slávia Trebišov

Mestské kino Slávia a mesto Trebišov vás pozývajú na premietanie filmu AMNESTIE v stredu 17. novembra 2021 o 17.00 hod. 

Film Amnestie sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

V zime 1990 vyhlásil nový prezident Václav Havel rozsáhlu amnestiu, veľkému počtu zločincov v leopoldovskej veznici sa to ale netýkalo. Ti vyhlásilii hladovku a následne na ďalšie dnicelú väznicu obsadili. Vzburav Leopoldove trvala takmer dva týždne ukončit ju musela až policia a špeciálne ednotky s využitím vojenské techniky. Zásah čast verejnosti ocenila, iní poukazovali na jeho prílišnú brutalitu. (Stoka)

Pri príležitosti 17. novembra Dňa boja za slobodu a demokraciu mesto Trebišov vyhlásuje súťaž. Súťažnou úlohou je napísať autentický príbeh, vlastnú skúsenosť, alebo sprostredkovať nám vašu spomienku z obdobia pred rokom 1989, resp. stačí porovnanie týchto 2 dôb - vtedy a dnes. 

Najlepšie príbehy mesto zverejní, ich autori získajú darčekový poukaz na sumu 25 € na divadelné a filmové predstavenia v Mestskom kultrnom stredisku, podľa vlastného výberu. 

Vaše príbehy, odpovede na zadanú súťažnú úlohu posielajte na adresu:
copanova@trebisov.sk do štvrtka 11. 11. 2021. 

© 2024 MESTO TREBIŠOV