Pochodom „PUCI PEŠO“ si pripomenieme východoslovenského rodáka

06.05.2024

Kedy: 11. mája 2024

V sobotu, 11. mája 2024, sa uskutoční pochod pre verejnosť s názvom „Puci pešo“. Trasa meria 16 kilometrov a vedie z Trebišova do Kožuchova - rodnej obce Juraja Puciho a naspäť. Od smrti tohto slávneho diaľkového chodca tento rok uplynie 11 rokov. Podujatie prebehne za účasti synov a vnučiek pána Puciho. Pozvaná je široká verejnosť.

Na pochod sa netreba vopred registrovať

Zraz je o 9:00 hod. pred Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína. V prípade nepriaznivého počasia bude štart vo vnútri budovy. Na úvod zaznejú krátke príhovory organizátorov a hostí. Chodci sa následne vydajú cez mestský park k hrádzi Trnávky a odtiaľ do Zemplínskeho Hradišťa. Trasa následne vedie do Kožuchova a odtiaľ sa účastníci vrátia naspäť do Trebišova. V každej obci bude zhruba polhodinová prestávka, kde účastníkov pochodu privítajú starostovia. V Kožuchove, rodnej obci Juraja Puciho, si účastníci pochodu uctia jeho pamiatku položením venca k jeho hrobu, na miestnom cintoríne, a pri obecnom úrade bude sprostredkovaná aj drobná výstava artefaktov spojených s Jurajom Pucim. Pochod nie je závod, ide sa pešo, hromadne a za každého počasia. Účasť je na vlastnú zodpovednosť. Na bezpečnosť účastníkov bude dohliadať polícia.

„Pôjde sa normálnym tempom, ktoré zvládnu aj sviatoční chodci. Cieľom je dôstojne pripomenúť pamiatku Juraja Puciho, ktorý, aj keď väčšinu života žil v Prahe, na svoj rodný kraj nikdy nezabudol. Rád sa doňho vracal a trénoval v ňom na svoje pochody. Trasu, ktorú sme vybrali, mal rád.“ uviedli bratia Jan a Viktor Puci.

Program:

Štart 9:00 hod.
1. zastávka v Zemplínskom Hradišti cca od 10:30 do 11:00 hod.
2. zastávka v Kožuchove cca od 13:00 do 13:30 hod.
3. cieľ v Trebišove cca od 14:30 do 15:00 hod
* Časy sú orientačné, môžu sa s ohľadom na počasie alebo nepredvídateľné udalosti počas podujatia meniť.

S podporou mesta Trebišov

© 2024 MESTO TREBIŠOV