Noc pod oblohou

26.07.2024

Kedy: 2. augusta 2024
Kde: Areál Múzea a kultúrneho centra južného Zemplína

Pozývame Vás na tradičné podujatie Noc pod oblohou spojené s pozorovaním meteorického roja Perzeidy. Uskutoční sa v piatok 2.8.2024. Perzeidy patria ku každoročným vrcholom astronomického leta. Obdobie činnosti tohto roja trvá od 17. júla do 24. augusta. Maximum jeho činnosti v tomto roku nastane v pondelok 12. augusta 2024 o 15:00 h popoludní.

Podujatie sa začne o 20:00 h rozprávkou pre deti pod názvom „Kozmo a jeho dobrodružstvá“. Potom o 21:00 h si návštevníci vypočujú zaujímavú prednášku pod názvom „Kozmické počasie“.

Po zotmení je pre návštevníkov pripravené pozorovanie pod šírym nebom. Budeme pozorovať krásy letnej oblohy ďalekohľadom, voľným okom a číhať na padajúce hviezdy. Neskôr sa na nočnej oblohe objaví aj planéta Saturn. Keďže meteory sa pozorujú najlepšie poležiačky, prineste si so sebou podložku, na ktorú si budete môcť ľahnúť, teplé oblečenie a prípadne tiež deku na prikrytie.

Všetko sa to uskutoční v areáli múzea pri jazdiarni.

Vstup do areálu bude južnou bránou pri zmrzline a bránkami pred hlavným vchodom. Z dôvodu uzatvorenia areálu je potrebné ho opustiť do 01:00 h 

© 2024 MESTO TREBIŠOV