Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

23.06.2013 22:20 - Jana Novakovská

Dobrý deň!

Pred 3 rokmi bol vyhlásený generálny pardón pre dlžníkov nájomných bytov v meste. Budem veľmi rada, ak mi odpoviete, či mesto plánuje opakovať gen. pardon a v ktorom období. Dúfam, že si vedenie mesta uvedomí, že v meste Trebišov žije veľa ľudí, ktorí sa do dlžnej situácie nedostali úmyselne, ale tým, že prišli o zamestnanie, príp. následkom iných životných situácií. Rodiny s malými deťmi sa následkom vysokých úrokov na dlžobe na nájomnom dostávajú do neriešiteľných situácii a ich dlh sa neúmerne zvyšuje. Nemyslím si, že je úspechom mesta, ak vyhráva súdne spory s takými ľuďmi. Úspechom by bolo, ak by takéto súdne spory neexistovali. Ľudia potrebujú prácu, potom nebudú ani zoznamy dlžníkov. Takže Vás prosím o odpoveď, ako je to s možnosťou udeliť týmto ľuďom generálny pardón. Ďakujem za rýchlu odpoveď

Odpoveď

Trvalé upustenie od vymáhania úrokov z omeškania s platením nájomného za užívanie bytov vo vlastníctve Mesta Trebišov bolo v minulosti vyhlasované v rozpore so zákonom o majetku obcí. Doterajší postup mesto nemieni napádať, ale v budúcnosti sa už nebude môcť opakovať.

Radovan Jílek
kancelária primátora

23.06.2013 16:16 - janko.V

Zdravim,mam otazky kedy mesto začne s rekonstrukciu chodnikov a ciest v meste ?hlavne pred autobusovou stanicou,nehodlate nieco spravit na žel.stanici s podchodom smrad špina nestači len spravit grafity.
dakujem

Odpoveď

Súťaž na rekonštrukciu chodníkov je vyhlásená vo vestníku verejného obstarávania - http://www.uvo.gov.sk/evestnik/-/vestnik/201963. Termín na predkladanie ponúk je do 2.7.2013. Súťaži predchádzalo geodetické zameranie a vyhotovenie projektov a výkazov výmer.

Pri súťaži na opravy výtlkov boli vyhodnotené cenové ponuky a zmluva s uchádzačom, ktorý podal najvýhodnejšiu ponuku môže byť uzatvorená v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní najskôr na 16. deň po oznámení výsledkov súťaže.

Železničná stanica nie je majetkom mesta, ale Železníc Slovenskej republiky.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

23.06.2013 11:10 - Marián Mazúr

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či nie je možné diskotéky organizovať na amfiteátri,kde by to nikoho nerušilo. V piatok totiž bola na kúpalisku veľmi hlučná zábava, čo nemám nič proti tomu, ak je to v únosných medziach, ale toto bolo doslova týranie hlučnou hudbou, zvlášť po 22-ej hodine. No a aby toho nebolo málo, DJ si to zintenzívnil )hlasitosť) po polnoci, aby sme to dobre všetci počuli. Volali sme aj na políciu, no tam nám odpovedali, že organizátor na to má povolenie do 04,00 hod. a že s tým nič nemôžu robiť a vraj už tam pred nami volal viacej ľudí. Mnoho susedov, s ktorými som sa rozprával (zvlášť starší ľudia) boli z toho nešťastní, no boja sa ozvať. Tak sa teda pýtam aj za nich: "Je to v poriadku??" Zákon jasne hovorí, citujem: Rušenie nočného pokoja - Zákon o priestupkoch, § 47 – Priestupky proti verejnému poriadku:

Priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný pokoj. V zmysle zákona o ochrane zdravia ľudí. Hluk zo zariadení poskytujúcich služby obyvateľstvu a hluk z verejnej produkcie hudby nesmú prekročiť najvyššie prípustné hodnoty pre denný a nočný čas. Na účely kontroly dodržania hygienických limitov pre denný a nočný čas sa za nočný čas považuje čas medzi 22.00 a 6.00 hod. Za splnenie tejto povinnosti zodpovedá osoba, ktorá prevádzkuje zariadenie poskytujúce služby obyvateľstvu, usporiadateľ verejnej hudby alebo osoba, ktorá prevádzkuje verejnú hudbu,... Naozaj sa tieto párty musia robiť tak blízko obydlia? ako som v úvode písal, amfiteáter by to určite vyriešil,stromy zachytia ten hluk a každý by bol spokojný. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

Akcia bola riadne zorganizovaná a ohlásená včítane všetkých povolení. Jednalo sa o požiadavku verejnosti na zorganizovanie Open summer party pre mládež, kde vystupovali umelci naživo. Vy ako bývalá agentúra zastupujúca umelcov iste viete, že v prípade verejných živých vystúpení kapiel je potrebná určitá miera tolerancie. Nejedná sa o pravidelné podujatie, tieto akcie sa konajú raz za čas. Miesto konania bolo vybrané zámerne , kvôli logistike a dostupnosti infraštruktúry, ktorá na amfiteátri chýba. Akcia sa stretla s veľmi kladným hodnotením verejnosti.

Radovan Jílek
kancelária primátora

20.06.2013 23:01 - Jozef Pulko

Dobrý večer

chcem podakovať za predch.odpoved, aj ked nebola zodpovedaná úplne, zaujímalo by ma prečo dávate prednosť výsl.dôchodcom s tisícovými dôchodkami pred 30-35 r. chlapmi bez príjmu, a zauj.by ma prečo meská polícia nemá služby aj v noci lebo by to bolo určite potrebné,ide teplo a mladý sa túlaju celé noci a ničia mesto ,ďakujem J Pulko

Odpoveď

Mesto nie je sociálny podnik a pri výbere zamestnancov sa neskúma ich sociálny status, ale skúsenosti, referencie a schopnosti potrebné na plnenie konkrétnych úloh. Rozpočet mestskej polície neumožňuje stále nočné služby, vďaka výbornej spolupráci a súčinnosti so štátnou políciou a v dôsledku ústretovosti z jej strany sú v noci posilnené hliadky štátnej polície.

S návrhom na zavedenie nočných služieb mestskej polície sa prosím s dôverou obráťte na tých poslancov, ktorí so zvýšením rozpočtu na mestskú políciu nesúhlasia, hoci to mali vo svojom volebnom programe.

Radovan Jílek
kancelária primátora

20.06.2013 22:22 - Peter Vasko

Mam otazku,ze ako mam zmazan svoj inzerat v obcianskej inzercii,ked uz je neaktualny?
Dakujem

20.06.2013 16:25 - J.Zbojovsky

Pán primátor, šikovne ste sa vyhol odpovede na otázku p. Pulka ( vašeho voliča) ohľadom prjímania nových zamestnancov na MsU v Trebišove. Hlavne aj mňa zaujíma, prečo sa prijímajú tí ľudia čo majú vysluhové dôchodky (armáda a polícia). Poberajú neskutočné dôchodky a ešte aj mesto im dáva výplatu. Pritom mladí a schopný ľudia sedia doma. Prečo je to tak. Musia byť oranžový aby dostali šancu pracovať na MsÚ. Prosím o odpoveď primátora nie Jileka.

Odpoveď

Mesto nie je sociálny podnik a pri výbere zamestnancov sa neskúma ich sociálny status, ale skúsenosti, referencie a schopnosti potrebné na plnenie konkrétnych úloh. Pritom naše skúsenosti nepotvrdzujú Vaše tvrdenie, že mladí a schopní ľudia sedia doma. Primátor nemení názory, ani farby a oranžovou si získal dôveru občanov vo voľbách, preto nevidí dôvod na zmenu. Pracovné úlohy sú jednoznačne rozdelené, ak si prajete osobnú komunikáciu s primátorom, je Vám plne k dispozícii počas vyhradených dní.

Radovan Jílek
kancelária primátora

20.06.2013 08:01 - judith

Chcela ,by som sa opýtať kompetentných,ako je to so stavbami,ktoré prebiehajú okolo bytoviek.Obyvatelia na Berehovskej ulici neustále máme nejaké rozostavané stavby,hluk,prach....A neskutočný rannyý zážitok ked Vám začnú o šiestej hodine vrtať,rozbíjať na celú ulicu.Je to správne,my sa nepotrebujeme vyspať???????????????????????

19.06.2013 23:52 - viera g.

Dobrý večer, tak ešte raz, na ihrisku Komenského (za čínskym múrom) treba doplniť piesok, deti sa nemajú s čím hrať, ani poriadne zahrabnúť nemôžu, lebo je tam možno 5 cm piesku a vidno fóliu, staršie deti ju už aj vyťahovali.
A chcem sa spýtať, či sa už začalo so stavaním detských ihrísk na ostatných sídliskách, keďže sa stále prechádzame s bicyklami a nič sme si nevšimli.
Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď

Informáciu o potrebe doplniť piesok na detskom ihrisku na Komenského ulici sme postúpili TS mesta Trebišov, ktoré majú detské ihriská a pieskoviská v správe.

Výstavba 4 nových detských ihrísk začne po podpise zmluvy, ktorá môže byť uzatvorená s úspešným uchádzačom v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní najskôr až na 16. deň po oznámení výsledkov súťaže. Výsledky súťaže boli uchádzačom oznámené dňa 13.6.2013.

Ing. Ľubomír Princík
oddelenie výstavby a majetku

--------------

Dobrý deň,

piesok bude doplneny v mesiaci jul. Výstavba detských ihrísk sa zrealizuje po dokončení verejných súťaží.

M. Davala
Technické služby mesta Trebišov

19.06.2013 22:09 - Csaba Mislai

Ja by som len chcel navrhnúť doplniť článok 3 bod 3.7 Návrhu VZN mesta TV o parkovaní a státí vozidiel na miestnych komunikáciách a ostatných verejných priestranstvách o písmeno g).
Na územie mestského parku s výnimkou areálu múzea je zakázaný vjazd, státie a parkovanie motorových vozidiel okrem vozidiel
g) finančnej správy.
Ďakujem.

19.06.2013 19:50 - stanislav nagy

vazene vedenie mesta trebisov,uz po tretikrat sa pytam,ci ma mesto zaujem aj o sidlisko kpt.nalepku a ci aj nasim detom pripravia nejake ihrisko,ci sa k nam dostane rozhlas po drate a kedy sa zacne vystavba prislubeneho prechodu do mesta cez kolaje.skuste sa nad tym zamysliet,aj my platime dane mestu.za odpoved dakujem.

Odpoveď

Štyri nové detské ihriska budú vybudované na sídliskách s najväčším počtom detí. Neskôr budú rekonštruované a dopĺňané novými prvkami aj ďalšie detské ihriská.

Mesto Trebišov nebude budovať "rozhlas po drôte". V máji 2013 bol vybudovaný "Rozhlasový a varovný systém mesta Trebišov". Ide o ozvučenie akustickým výstražným signálom na vybraných lokalitách. Celkovo bolo inštalovaných 14 staníc, ktoré sú prevažne umiestnené na stĺpoch verejného osvetlenia a bezdrôtovo napojené na dispečing mestskej polície. Varovný systém bude slúžiť obyvateľom ako výstraha pred hrozbami povodní, úniku nebezpečných látok a pod. Preto je jedno bezdrôtové zariadenie umiestnené aj v lokalite železničnej stanice a akustickým signálom pokrýva aj oblasť Ulice Kapitána Nálepku.

Vybudovanie prechodu cez koľaje má byť súčasťou Terminálu IOP, ktorý je v štádiu spracovania projektovej dokumentácie a investorom sú Železnice Slovenskej republiky. Vedenie mesta Trebišov iniciovalo jednania a požadovalo, aby súčasťou projektu TID bolo aj prepojenie mesta s lokalitou za železničnou traťou. Mesto na vlastné náklady dalo vypracovať štúdiu Terminálu IOP, ktorá bola základným dokumentom pri vydaní záväzného pokynu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na výstavbu Terminálu IOP Trebišov. Mesto zároveň ponúklo na začlenenie do projektu aj budovu autobusovej stanice, ktorá je vo vlastníctve mesta.

Ing. Ľubomír Princík
oddelenie výstavby a majetku

19.06.2013 07:49 - Varjassy Peter

Prosím Vás, nedali by sa predčasne opraviť výtlky na Sadovskej ulici, pri f. STROJMETAL ? Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Sadovskú cestu spravuje Slovenská správa ciest.

M. Davala
Technické služby mesta Trebišov

17.06.2013 21:45 - Jozef Pulko

dobrý deň

už minule ma zaujímalo prečo a ako sa vyberali pracovníci do vnútornej ochrany mesta mám na mysli hl. bývalých vojakov a momentálne som si všimol že príslušníci mestkej polície chodia v civile a nie v uniforme a mám za to že im to zákon priamo ukladá myslím že majú používať uniformu môžte mi povedať prečo je to tak??? či tu umás v TV je už všetko možné??? ďakujem

17.06.2013 21:41 - Jozef Pulko

dobrý deň

mám otázku priamo na pána primátora p. Kolesára nakoľko on je hlavným predstaviteľom nášho mesta a musím podotknúť že aj ja som Váš volič. Veľmi ma a verím že nie len mňa zaujíma ako sa vyberali nový pracovníci do radov OVO - od.vnútornej ochr. a aké ma toto odd.vlastne poslanie, a čo jej príslušníci mám hlavne na mysli bývalých vojakov ktorý poberajú 1000,-eu dôch.a mladý ľudia nemajú prácu je to morálne ok??? či sú tí vyslúžilci taký nenahraditeľný?? ďakujem

Odpoveď

Stredisko vnútornej ochrany zabezpečuje ochranu majetku mesta umiestneného v rôznych častiach mesta a v rôznych nehnuteľnostiach (napr. mestský úrad, Technické služby, Centrum voľného času Príroda, mestské kúpalisko) ako aj majetku mesta používaného pri verejných podujatiach. Vzniklo vyčlenením strážnikov z mesta, Technických služieb a centra voľného času a ich zlúčením pod jedno riadiace centrum, čo umožňuje pružný presun zamestnancov v prípade nemocí alebo dovoleniek. Zabránilo sa tak nutnosti pri výpadku prac. síl v každej organizácii osobitne prijímať a zaškoľovať brigádnikov na krátkodobé výpomoci, čo viedlo k očakávanej úspore mzdových prostriedkov.

Marián Kolesár
primátor

17.06.2013 08:55 - roman bula

pekny den prajem ja neviem ako to mam napisisat aby som nikoho neurazil,ale vcera sa sme sa odhodlali ze pojdeme na kupalisko.prisli sme tam a myslel som ze ma trafi slak pretoze tam bolo viacej romov ako normalnych ludi ale oto b ani tak neislo ako mi ide oto pretoze namiesto plaviek mali na sebe trenky alebo iba kratase!!!!to si myslim ze s hygienou nema nic spolocne.my dospeli este no ale chodia tam aj male deti a ked dostane nejaky exem tak potom co,,???kam sa mame ist stazovat???

Odpoveď

Dobrý deň,

Ďakujeme za podnet, mesto posilní strážnu službu na kúpalisku a bude dôsledne kontrolovať dodržiavanie pravidiel vstupu na kúpalisko.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

16.06.2013 09:08 - marian manasil

preco vedenie mesta neoslovy trebisovsku energeticku aby sponzorovala 1.hokejovu ligu..v trebisove?? za odpoved vopred dakujem ...m. manasil

Odpoveď

Dobrý deň,

Hokejový klub je súkromným subjektom a nepatrí pod organizácie Mesta Trebišov. Mesto nemá kompetencie rokovať za hokejový klub. S otázkou prosím oslovte vedenie HK.

Radovan Jílek
Kancelária primátora

15.06.2013 23:20 - jan papik

dobry den ako obcana mesta ma zaujima ako to dopadne s hokejom v meste? je to jediny sport kde mozem zobrat svoju rodinu kde je atmosfera. primator a vedenie aj ked nie je spravcom hokeja ale je to sukromna osoba /osoby by hokej v meste zachranit mali lebo je uplne jedno ze o neho nemaju zaujem ine strany pri moci ste vy a tak to padne a pojde to proti vam a ludia to daju za vinu vam co by bola skoda kedze sa v meste zacalo konecne nieco robit. Dakujem za odpoved

15.06.2013 16:31 - Zuzana

Dobrý den,

Chcem sa opýtať či aj na zajtra bude otvirené kúpalisko

15.06.2013 09:29 - Denis Zeman

je 15.6.2013 kupalisko zdarma alebo sa plati?

15.06.2013 06:50 - Ján S

Dobrý deň.

Chcel by som sa opýtať, či mesto bude pokračovať v oprave výtlkov na cestách, napr. ulice Slovenska, Sadovská atd. . .

Odpoveď

Na ďalšie opravy výtlkov bola vyhlásená súťaž vo Vestníku verejného obstarávania. Momentálne prebiehajú zákonné lehoty na vyhodnotenie ponúk a odvolacie lehoty.

Ing. Ľubomír Princík
Oddelenie výstavby a majetku

14.06.2013 12:00 - Juraj .p

Zdravím,kedy konecne zacnete s opravou chodnikou ? este dlho sa načakame? dakujem

13.06.2013 22:18 - Veronika

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mesto nemieni niečo robiť s "nočným" kľudom. Nedávno na Komenského ulici v čínskom múre sa otvoril "fast food". Neviem, či pán majiteľ fast foodu bol oboznámení že nočný kľud sa začína po 22:00stej hodine nie kedy sa im zachce zatvoriť t.j ešte o pol noci je tu hluk. Poprosím aby mesto niečo stým začalo robiť. Ďakujem za pochopenie.

13.06.2013 22:17 - Veronika

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mesto nemieni niečo robiť s "nočným" kľudom. Nedávno na Komenského ulici v čínskom múre sa otvoril "fast food". Neviem, či pán majiteľ fast foodu bol oboznámení že nočný kľud sa začína po 22:00stej hodine nie kedy sa im zachce zatvoriť t.j ešte o pol noci je tu hluk. Poprosím aby mesto niečo stým začalo robiť. Ďakujem za pochopenie.

13.06.2013 08:15 - viera g.

"nové" ihrisko na Komenského, Na Berehovskej pri novom parkovisku. Treba to aspoň prečistiť.
Neviem, ktoré pieskoviská boli zrušené a ktoré ostali, ale ani v jednom, kde sme boli, nebolo dostatok piesku.

12.06.2013 17:14 - lucia

Preco piskoviska berehovska- pri kotolni za kotolnou nie su upravene na hranie deti.. Jr v nich trava miesto piesku piesok tam nebol sipany uz dost ale dost dlhu dobu!! Su tam 4 pieskoviska!!! A na ulici komenskeho za bytovkami naproti zakladnej skoly su tri! A aj tie same s travou! Kedy mesto chce dat to dokppzy? Na konci leta? Kde sa maju chodit deti hrat!? Odporuxte mi jedno detske ihrisko v trebisove!! Okrem za berehovom! To vraj nebolo postavene pre trebisovcanom ale pre deti byvajuce tam! Uz neraz sa stalo ze nas s tamatam vyhadzovali!

12.06.2013 17:07 - lucia

Preco nedvate inzeraty ktore vam ludia pisu na stranku uz viac krat sa stalo nie len mne xe inzerat bol napisani ale nebol zverejneny!!

12.06.2013 14:40 - Ing. Vlado F.

Dobrý deň, mal by som pripomienku ku koseniu trávy okolo áut(L.Sáru). Dnes som našiel auto zašpinené trávou, pričom piatok bolo umývané. Každý si svoje auto chráni a tak mi to vadi, lebo sa to stalo druhý krát a čistenie nieje najlacnejšie. Predpokladám, že s trávou lietali aj kamienky, ktoré môžu ktorékoľvek auto poškodiť. Stačilo by dať aspoň tu na stránku oznam, že bude kosba trávy kedy a kde. Ďakujem

12.06.2013 13:15 - viera g.

Dobrý deň,neviem, na koho sa obrátiť. Na detských ihriskách Komenského a Berehovská v pieskoviskách nie je piesok. Ak je, tak veľmi málo, alebo sú zarastené trávou a burinou. Kedy sa toto bude robiť. Netreba žiadne opravy, ale aspoň piesok tým našim deťom dajte na hranie.
Ďakujem

Odpoveď

Nakoľko v minulosti bol pocet pieskovisk v meste znizeny z poctu 56 na 25 je potrebne upresnit o ktore ide

M. Davala
Technické služby mesta Trebisov

11.06.2013 15:20 - Natasa

Dnes som bola na matrike overiť si podpis.Váša pracovníčkaMicakova mi odmietla overiť podpis na listinu,lebo vyhlásenie o majetkových pomerov nie je na moje meno.Po informácií u právnikov som sa dozvedela,že nemala pravdu.Mala overiť podpis a nie obsah listiny,do toho čo je napísané na listine jej nič nie je.Jej povinnosťou bolo len overiť podpis.Ja uznal,že po 50tke sú ženy podráždene,alee svoje kompetencie by mali vedieť.Bola som aj u vás na sekretariáte,ale ani tam dotyčný pán neovladal zákon o overovani podpisov.Je to veľmi smutne.Len som sa tam zbytočne rozculila a vôbec sa už nečudujem,že občania chodia vybavovať si služby,ktoré by ste mali poskytovať vy nám občanom,veď zato ste od nás platení,inam do iných inštitúcií.

10.06.2013 21:16 - Anna

Dobrý deň. Na Varichovskej ulici prerastajú konáre stromov na chodník a keď prší nedá sa s dáždnikom ísť po chodníku. Poprosila by som Vás o prerezanie konárov na správnu výšku. Ďakujem

Odpoveď

Dobry den,

skratenie spodnych konarov bude prevedene v mesiaci jun/2013

M. Davala
Techické služby mesta Trebišov

10.06.2013 13:28 - Juraj.p

Zdravím,bude mesto robiť nejake postreky proti komarom ? dakujem

Odpoveď

V danom období podľa monitoringu výskytu komárov nie je potrebné vykonávanie postreku. V prípade premnoženia sa mesto vykoná postrek na ich elimináciu.

Jozef Kereštan
Referent pre BOZP,PO,KR,CO

© 2024 MESTO TREBIŠOV