Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

08.09.2015 14:38 - Michal Fedor

Dobrý deň, chcem sa opýtať čo je pravdy na to, že bývalé vedenie mesta zamlčalo pri predaji tepelného hospodárstva fakt, že teplovodné potrubia neboli výmene a teraz trebišovská energetická spoločnosť žiada doplatiť rozdiel, ktorý je potrebný na investíciu výmeny rozvodov tepla alebo ako sa mesto dohodlo s touto spoločnosťou? Bude to tichá dohoda na zvyšovanie ceny za teplo a TUV alebo to budeme platiť my bytovkári vo fixnej zložke 20 rokov tak ,že nám ostane žalostne málo v peňaženke aj keď máme úvery na obnovu bytových domov ? Trebišovčania poďme do diskusného fóra na stránke mesta TV. Veď preto mesto zriadilo túto stránku a vyjadrite svoje názory možno aj poučné, veď sa hovorí: viac hláv viac rozumu .

08.09.2015 12:10 - LL

Dobrý deň,

chcem sa opýtať na problematiku v meste. Každodenne v meste stretávam našich spoluobčanov, áno boli tu stále, ale stretávam deti cca od 3 rokov - do 7 rokov, bez rodičov, žobrajúce, špinavé, .... Ako to bude mesto riešiť ? Kde sú sociálny pracovníci ? Ako je možné že tak malé deti sú samé v meste ? Nehovoriac o fetovaní a vyprázdňovaní na verejných priestranstvách. Mám to každý deň na očiach, a každým dňom je to horšie a horšie. Nahlásenie mestskej polícii atď., myslím, že to nemusíme ani spomínať, vidí to každý. Z Tesca si robia ihrisko, verejné záchody, asi aj školu a škôlku. Tak čo s tým ? Snáď mi niekto odpovie. ďakujem

06.09.2015 22:09 - alex

chcem Vás požiadať o opravu osvetlenia za B.J. 2220 (cintorínska ulica) nesvietia svetla už asi mesiac. Nakoľko je tam všetko rozkopané je len otázka času kedy dôjde k úrazu.....ďakujem

05.09.2015 23:47 - Ing.Ján Seman, ml.

Na ul. Čsl.Armády za semafórom vpravo smerom do centra mesta je už dlhšiu dobu vedľa cesty na tráve odstavený nákladný automobil s PP značkou. . Odhadujem, že na toto "parkovanie" súhlas nedostal. Navrhujem, že to treba riešiť podobne ako, keď "na krátko zaparkujú" naše osobné autá čo len kolesom na tráve.

05.09.2015 14:38 - k. David

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či by nebolo možné umiestniť doprú značku Obytná zóna na Košicku ulicu, pretože poniektorý vodiči svojím motorizovaným vozidlom uháňajú po tejto ulici ako zmyslov zbavený a to už nehovorím o tom, že tu sú k dispozícií dve detské ihriská, kde sa hrajú deti.
Si myslim, že by to bolo veĺmi prospešné, ba dokonca, by sa možno predišlo nejakému nešťastiu. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

04.09.2015 10:21 - Ján

Na ulici Škultétyho pri starej Kaske nesvieti pouličné osvetlenie na jednej lampe pri modrej bytovke. Dôvod je ten , že si na lampe vybijal energiu najaký mladík zo skupiny troch mladých chlapcov dňa 29.08.2015 o 04.00 ráno pri ceste z parku (dni mesta Trebišov). Troch mladíkov zastavili dve hliadky polície pri Slovenskej sporiteľni pár minút po incidente.

01.09.2015 19:39 - Ján Baloc

Vážení naši spoluobčania, dnes je 1.september, štátny sviatok - Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tento sviatok máme mať v úcte. Ústava nám dáva práva, ale aj povinnosti. Malo by byť cťou dodržiavať ústavu. To snáď na úvod stačí. Zameriam sa skôr na to, ako sa na Slovensku dlhodobo nedodržiava ústava. A tu je len jeden z mnohých prípadov ´´Dvorianky´´. Kde tranzitným prejazdom kamiónov je dennodenne porušovaná ústava Slovenskej republiky. A nielen v Dvoriankach, ale na celej trase cesty 1/79. Všetky postihnuté obce a v jednom prípade aj mesto na tejto trase od Poľska, Ukrajiny až po Maďarsko. A kompetentné orgány naďalej nekonajú a tvária sa, že sa v týchto dedinách a meste nič nedeje, nič neporušuje. Pán Vitkovič z obce Dvorianky už bojuje za nápravu štyri roky. A výsledok je nedohľadne. Od štátnych orgánov stále iba odpovede, že sa na tom pracuje, že to nie je možné a ak to zhrniem, ako sa to nedá. A že viem o čom tu píšem, je isté. Prečítajte si ako sa porušuje ústava na Slovensku. Posúďte všetci. Výňatok z ústavy Slovenskej republiky:
Čl.40 - Každý má právo na ochranu zdravia.
Čl.44 - (1) Každý má právo na priaznivé životné prostredie.
(2) Každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo.
(3) Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné
prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky.
(4) Štát dbá o šetrné využívanie prírodných zdrojov, o ekologickú rovnováhu a účinnú
Starostlivosť o životné prostredie.
V Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „Dohovor“) v čl. 1 Dodatkového protokolu č. 1 (právo na pokojné užívanie majetku), v čl. 13 Dohovoru (právo na účinný prostriedok nápravy pred národným orgánom).
Pán Vitkovič sa obrátil na verejného ochrancu práv. Judr. Jana Dubovcová ako verejný ochranca práv sa týmto prípadom zaoberala v roku 2014. V Slovenskom parlamente predniesla o tom správu z ktorej uvádzam nasledovné. Citujem:
Podľa ustanovenia čl. 13 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd každý, koho práva a slobody priznané týmto Dohovorom boli porušené, musí mať účinné právne prostriedky nápravy pred národným orgánom, aj keď sa porušenia dopustili osoby pri plnení úradných povinností. S podnetom sa na mňa obrátil podávateľ, ktorý namietal ohrozenie zdravia obyvateľstva v obci Dvorianky z cestnej dopravy na ceste I/79 v dôsledku postupu, resp. nečinnosti kompetentných orgánov Slovenskej republiky, konkrétne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Krajského úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie Košice (v súčasnosti Okresný úrad, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií), Útvaru vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky (v súčasnosti Úrad verejného zdravotníctva Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky) a Slovenskej správy ciest (prípad bol aj medializovaný).
Zistila som, že podávateľ sa od zodpovedných orgánov verejnej správy domáhal nápravy a ochrany pred zásahmi do jeho základných práv už viac ako tri roky. Svojimi žiadosťami, o ktorých sa opakovane preukázalo, že sú opodstatnené a oprávnené, sa domáhal odstránenia nadmerného hluku, ktorý závažným spôsobom a po dlhý čas zasahuje do jeho základných práv chránených v Ústave Slovenskej republiky – v čl. 40 (právo na ochranu zdravia), v čl. 44 ods. 1 (právo na priaznivé životné prostredie), v Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „Dohovor“) v čl. 1 Dodatkového protokolu č. 1 (právo na pokojné užívanie majetku), v čl. 13 Dohovoru (právo na účinný prostriedok nápravy pred národným orgánom).
Štát, ktorý je zmluvnou stranou Dohovoru, je nositeľom povinnosti zabezpečiť nápravu v prípade zisteného porušenia základného práva, a to nielen podľa práva, ale aj v praxi. To znamená, že má povinnosť prostredníctvom svojich orgánov zamedziť zásahu do základného práva, odstrániť jeho porušenie a podľa rozsahu a formy tohto porušenia, v odôvodnených prípadoch, porušenie aj odškodniť. V tomto prípade napriek tomu, že podávateľ na odstránenie zásahu do jeho práv využil vnútroštátne prostriedky a že príslušné orgány konštatovali nadmernú hlučnosť, a teda porušovanie jeho práv, doteraz neboli vykonané účinné formy nápravy a prekračovanie prípustných hodnôt hluku stále pokračuje. Z konaní, ktoré príslušné orgány viedli, a ešte vedú, je preukázané, že Slovenská správa ciest, ktorá je porušovateľom jeho základných práv bola pokutovaná a zaviazaná na nápravu, ale jej pokutovanie nebolo cieľom žiadostí podávateľa. Ich zrejmým účelom bolo odstránenie porušovania základných práv, a ten sa NENAPLNIL.
Z tohto dôvodu som skonštatovala, že výsledkom doterajšieho konania zodpovedných orgánov oprávnených na vykonávanie dozoru nad dodržiavaním ustanovení zákona č. 335/2007 Z. z. je, že nedokázali poskytnúť reálnu ochranu základnému právu podávateľa na ochranu zdravia, právu na priaznivé životné prostredie a právu na pokojné užívanie majetku. Aj keď konanie príslušných orgánov posudzujem ako plynulé a vykonávané v medziach ustanovených zákonom, vo výsledku ho nemôžem hodnotiť ako účinný prostriedok nápravy v zmysle požiadavky a záväzku vyplývajúceho z čl. 13 Dohovoru, ktorý sa nevzťahuje iba na konanie súdov, ale vzťahuje sa aj na konanie všetkých vnútroštátnych orgánov, ktoré štát ustanovil ako právne cesty uplatňovania a vymáhania plnenia práv. Aj z tohto dôvodu konštatujem, že príslušné orgány verejnej správy svojím postupom porušili právo podávateľa mať účinný prostriedok nápravy pred národným orgánom, ktoré podľa čl. 13 Dohovoru patrí každému, koho práva a slobody priznané Dohovorom boli porušené a medzi ne patrí aj právo na pokojné užívanie majetku podľa čl. 1 Dodatkového protokolu č. 1 k Dohovoru.
Vo vzťahu k ochrane základných práv chránených našou ústavou, podľa môjho názoru, tiež platí, že ich garantovanie v právnom štáte sa môže naplniť iba tak, že zo strany štátu bude rovnocenne zabezpečená nielen možnosť domáhať sa práv v konaní pred príslušnými orgánmi v primeranom čase a v spravodlivom procese, ale aj priznané práva reálne a v primeranom čase vymôcť a naplniť.
V tomto konkrétnom prípade bola naplnená možnosť domáhať sa, ale možnosť reálne vymôcť ochranu základných práv ostala nenaplnená. Z tohto dôvodu konštatujem, že doterajším postupom uvedené orgány verejnej správy umožnili pokračovanie v porušovaní základných práv na ochranu zdravia, na priaznivé životné prostredie a na pokojné užívanie majetku. Koniec citátu.

DNES JE DEŇ ÚSTAVY SLOVENSKEJ REPUBLIKY!!!!! Tak sa pýtam, čo Vy na to???????

31.08.2015 10:22 - simkova

poprosim konkretne kroky,ktore vykona mesto na revitalizaciu zelenych ploch po rozkopavkach v meste/stromy,kriky,travniky apod./zaujima ma konkretne sidlisko sever za bytovkou 2275,kedze tu vzniklo stavenisko na detskom ihrisku a uplne je znicena navozenim staveb,materialov zelena plocha,poproisim konkretne nasledne kroky aj s casovymi udajmi,dakujem

31.08.2015 10:07 - Peter

Dobrý deň. Ce víkend som ostal nemilo prekvapený, ked som zbadal v akom stave je mesto z dôvodu rekonštrukcie tep.potrubia. Prešiel som sa okolo ulíc Berehovská, Komenského a 1.Decembra. Na tomto úseku bolo zničené nespočetne množstvo drevín. Moja otázka znie . Existuje povolenie na výrub - zničenie týchto drevín,stromov? Budu tieto škody nahradené? (vysadba novych stromov). Tie škody sú fakt veľké. Ďakujem za odpoveď.

31.08.2015 09:23 - Juraj Obrin

Dobrý deň zaujímalo by ma či mestská polícia bude pokračovať v lepení plagátov pri vchodoch na ulici Komenského. Bývam vo vchode 2206 a je zaujímavé že v tejto dlhej bytovke to majú vylepené len dve posledné vchody najbližšie k Jozafátu. A pri tom tu pri nás fajčiace osoby nepresahujú vekovo ani hranicu 15 rokov.

30.08.2015 20:09 - silvia siváková

Dobrý den,už dlhé roky navštevujem s detmi a teraz už aj s vnučkou mestské kúpalisko.V poslednom čase som však zhrozená z chovania plavčíkov,ktorí absolútne neriešia správanie romov v bazenoch.Nemajú plavky,ohrozujú ostatných skákaním z miesta,kde je to zakázané.Ked plavčíkov upozorním na tento problém,povedia mi,že nech si to s nimi vymením.Ale to nie je riešenie...Potom sa nečudujte,že po 15-ej hodine,kedy väčšina romov prichádza nastáva masívny odchod ostatných kúpajúcich.Prečo s tým nič nerobíte ? A nehovorte mi,že to môže riešiť mestská polícia,tá síce na chvílu príde,ale po ich odchode sa správanie romov vráti do stavu pred príchodom polície.Dakujem.

28.08.2015 22:35 - ota zkar 535

Dobrý deň!
Chcel by som sa spýtať či bude zajtra na dňoch mesta aj výstava airsovtových
Zbranì?
Ďakujem!

28.08.2015 22:27 - ota zka

Dobrý deň!
Bude zajtra na dňoch mesta aj výstava airsoftových zbraní?

Ďakujem za odpoveď.

26.08.2015 22:11 - v.g.

Dobrý deň,
ako často kontrolujete detské ihriská, hlavne pieskoviská? Napr. na ihrisku za čínskym múrom je pieskovisko fakt vo veľmi zlom stave. Tri dni dozadu mi dcérka priniesla "koláčik" ktorý zapáchal po mačacích výkaloch. Ďalšia vec, nemôže sa tam dať tabuľa, že je tam zákaz fajčiť? Veď je tam viac špakov, ako trávy. A ešte jedna otázka, kedy plánujete zrekonštruovať asvaltovú plochu napr. s basketbalovými košmi, nech sa majú kde zahrať aj staršie deti?
Ďakujem pekne za odpoveď.

26.08.2015 15:47 - katka

Dobry den. Chcem sa opytat,kde presne v areali muzea sa uskutočni počas dni mesta akia Chlebom a vinom,ked sa tam teraz realizuje rekonštrukcia?Za odpoved dakujem.

26.08.2015 07:51 - Ingrid Vinczeová

Dobrý deň, prečo nie sú na stránke mesta uverejnené aj video záznamy zasadnutí mestského zastupiteľstva v tomto roku?
Ingrid Vinczeová

25.08.2015 13:24 - Ivanm

Chcem sa opytat a zaroven vas aj poprosit ci je mozne opravit osvetlenie na cukrovarskej ulici nakolko stale svieti len kazda tretia lampa dakujem.

19.08.2015 22:08 - jozef kost

dobry den
dnes som si vsimol ze pri vstupe do arealu Slavoj-mala branka pre vchod na ihrisko pre hokejbal je odkryta sachta -hlnboka cca 3 metre a za hokejbalovym ihriskom je dalsia odkryta sachta hlboka cca 1,5 metra- kedy sa prosim vas tieto sachty zakryju,alebo sa caka ked tam spadne nejake dieta ?????

17.08.2015 19:59 - Anna Onisikova

Dobrý deň chcela by som sa opýtať ,kde by som mala nahlásiť čiernu skládku.Susedný pozemok,ktorý je súkromným majetkom je už niekoľko rokov neobývaný a využívaný rómskymi obyvateľmi,ktorí si prechodom cez pozemok kratia cestu..takisto sa na pozemku nachádza čierna skládka a šíri sa zápach..za odpoveď vopred ďakujem

17.08.2015 16:23 - Erika Rusnáková

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, kde máme parkovať autá, keď je rekonštrukcia? Na ulici Komenského sa nedá a najbližšie parkovisko je pri potravinárskej škole. Tam dávajú za stierače,, NEPARKOVAŤ,,-školský pozemok. Kde teda máme parkovať?

16.08.2015 19:59 - Martin Macák

Dobrý den,chci se zeptat jestli se neplánuje na hřišti na Berehovské ulici například nové pískoviště,lavičky a podobné zábavné průlezy pro děti.Všiml jsem si že v každé části sídlišť v Trebišově jsou zrealizované nové zábavné časti pro děti.

Děkuji.

16.08.2015 19:58 - Martin Macák

Dobrý den,chci se zeptat jestli se neplánuje na hřišti na Berehovské ulici například nové pískoviště,lavičky a podobné zábavné průlezy pro děti.Všiml jsem si že v každé části sídlišť v Trebišově jsou zrealizované nové zábavné parky.

Děkuji.

16.08.2015 13:23 - Peter Maťovka

Dobry den bol som na mestskom kupalisku a zistil som ze sa tam nedodrzuje pracovna disciplina plavcici si chodia bez tricka a bez toho aby boli oznaceny ja som tam pracoval 6 rokov a taka pracovna moralka nabola vzdy tam bol poriadok a plne kupalisko a bez ciganov kazdy si tam robi co chce na terase sa fajcilo a pilo .

16.08.2015 13:23 - Peter Maťovka

Dobry den bol som na mestskom kupalisku a zistil som ze sa tam nedodrzuje pracovna disciplina plavcici si chodia bez tricka a bez toho aby boli oznaceny ja som tam pracoval 6 rokov a taka pracovna moralka nabola vzdy tam bol poriadok a plne kupalisko a bez ciganov kazdy si tam robi co chce na terase sa fajcilo a pilo .

13.08.2015 12:57 - Michal Jankopál

Dobrý deň. Chcem požiadať v mene nájomníkov bytovky Ľ.Podjavorinskej 2119/1 o preloženie kovoveho kontajnera na separovaný odpad a tiež betónových kvetináčov na iné miesto z parkoviska pri našej bytovke vedľa výmenníkovej stanice. Kvôli stavebným prácam na teplovodnom potrubí máme oplotením zamedzený prístup autami na parkovisko od ul. J. Husa a cez úzku medzeru pomedzi položené betónové kvetináče a kovový kontajner máme sťažený výjazd autami z parkoviska opačnou stranou k ul. ČSA.Ďakujem.

11.08.2015 18:03 - Lenka

Pekny den, rada by som si podala ziadost o pridelenie mestskeho bytu. Zaujima ma, najma to podla coho sa mestske byty prideluju a kde sa tie byty nachadzaju(na ktorych sidliskach), ale aj to v akom stave sa byty odovzdavaju do uzivania a na aku dobu sa podpisuje najomna zmluva. taktiez ma zaujima aj vyska najomneho. Nikde na stranke mesta to neviem najst. a este jedna otazka je moznost dat si trvaly pobyt na adrese prideleneho bytu? dakujem

11.08.2015 02:30 - K.K.

Za bytovkou na ulici Berehovskej ako je kotolna, kopec, nesvieti poulicne osvetlenie.Vykonavaju sa tu tohoto casu planovane vykopove prace, je zvysene riziko urazu, nielen okoloiducich ale aj tu byvajucich. A taktiez je cele parkovisko neosvetlene.

10.08.2015 18:06 - Martin

Dobry den mam otazku ,ako sa vymzuje inzerat na obcianskej inzercii.Totiz to inzerat je uz bezpredmetny ale stale je na stranke a ludia vyvolavaju prosim o popis ako nato.Dakujem

08.08.2015 15:50 - Milan R

O aky pocet drevin na vyrub, poziadala trebisovska energeticka? Vy pisete 77ks. Ked sa pozriem na uradnu tabulu, tak bolo ziadane viacero krat. A ked to scitam tak dojdem k vacsiemu cislu. Kde je pravda? Je tento pocet co uvadzate uz celkovy? Budu sa rubat este dalsie dreviny v meste pri dalsich etapach (3,4,5,6)?

08.08.2015 15:40 - Milan R

Este mam jednu otazku k nahradnej vysadbe 44ks drevin trebisovskou energetickou. Je niekde definovane KDE sa tieto stromy maju zasadit? Ak ano kde? Bude sa jednat o tie iste druhy stromov (smrek za smrek, borovica za borovicu...)?

© 2024 MESTO TREBIŠOV