Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

03.11.2016 10:06 - Veronika Farova

Dobry den, velmi rada by som sa opytala ze kedy sa planuje zacat s rekonstrukciou plavarne aby mesto nemuselo vraciat dotaciu na to urcenu.

Odpoveď

Dobrý deň,

s rekonštrukciou plavárne v Trebišove (oprava celej strešnej konštrukcie a výmena okenných konštrukcií zo severnej strany plavárne) s predpokladanou hodnotou stavebných prác 415 000,00 EUR mesto Trebišov začne v apríli 2017, toho času mesto pripravuje materiály pre verejné obstarávanie.

Ing. Ladislav Valiska-Timečko
poverený zastupovaním vedúceho oddelenia výstavby a majetku

10.11.2016 13:46 - Simona Play

Dobry den chcem sa opytat co mieni hospodarske stredisko s tymi vysadenymi dubmi v crepnikoch co ma v buducnosti robit? Kde ich vysadite ked tento trebisovsky park je pekne preriedeny? Dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Mestské hospodárske stredisko vysadilo piatok 11.11.2016 150 ks sadeníc duba letného do mestského parku, zvyšok sadeníc bude vysadených po dohode s Krajským pamiatkovým Úradom v Košiciach na vopred určené priestranstvá v parku. Časť sadeníc bude vysadená v Bučovom lese, ako obnova genofondu v tomto poraste, časť sadeníc sa využíva ako náhradná výsadba po výruboch stromov v meste.

Mgr. Mário Fazekaš
vedúci MsHS

05.11.2016 10:59 - Jaroslav Duc

Dobry den.
Prosim o vyrez stromu ktory nadvihuje korenmi chodnik,ktory je uz v 20 cm vyske.Potom je nebezpecny pre kablove vedenie,ktore vedie cez konare stromu.Tiez ziadam o opravu kanala ktory je krivy a za kazdym ked na neho najde auto dava silne kovove zvuky.Je to velmi neprijemne ked mate postaveny dom a nebyva sa v nom komfortne.Dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

poprosíme o bližšie určenie - o aký strom sa jedná a informáciu, kde presne rastie (ulica a číslo domu).

Ing. Eva Bučková
odd. výstavby a majetku

06.11.2016 18:43 - JS

Dobrý deň,

chcela by som sa informovať, či sa ešte do konca tohto kalendárneho roka bude organizovať zbierka šatstva.

Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto Trebišov v spolupráci s Diakonie Broumov, sociálnym družstvom, organizuje zbierku použitého šatstva dvakrát do roka. Informácie o zbierke použitého šatstva mesto zverejnení na webovej stránke (www.trebisov.sk)

Mgr. Henrieta Demjanová
vedúca odd. sociálnych vecí

22.10.2016 12:17 - maria

Dobry den,neda mi aby som nereagovala na Detske ihrisko na Kutnohorskej,nakolko tam stravime dost casu s detmi .Ked sa uz vynovovalo ako pisete v clanku bol problem tie stare lavicky vymenit? Su tam len dva stare ktore ostali v povodnom stave/nenatrete/.Dva lavicky na oddych pre mamicky je velmi malo nezvisilo viac penazi na osadenie este dalsich laviciek? Dakujem za odpoved.

Odpoveď

Dobrý deň,

po obhliadke referenta odd. výstavby a majetku je zrejmé, že pôvodné lavičky sú v dobrom technickom stave. Na jar 2017 budú drevené časti lavičiek ošetrené novým náterom.

Ing. Jozef Ferjo
odd. výstavby a majetku

Zvýšiť počet lavičiek je možné na základe žiadosti obyvateľov obytného domu a ich podpismi (min. 55% súhlas z celkového počtu obyvateľov OD). V tomto prípade je žiaduce podotknúť, že v nedávnej minulosti boli TS mesta Trebišov zasielané žiadosti zo strany obyvateľov s návrhom na likvidáciu lavičiek, z dôvodu častého rušenia nočného pokoja.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

02.11.2016 16:35 - RD

Dobry den. Chcem upozornit ma nefunkcny stlp verejneho osvetlenia pri bytovke na ul. J. Husa 1801/13. Ludia tam prechadzaju medzi bytovkami a je to tam tmave a nebezpecne. Nachadzaju sa tam aj odpadkove kose v ktorych sa pernamentne prehrabuju spoluobcania.

Odpoveď

Dobrý deň,

uvedená porucha bola odstránená piatok 4.11.2016.
Ďakujeme za Váš podnet.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

28.10.2016 13:25 - Melania Sakacova

Dobry den,

Velmi radi by sme v Trebisove uvitali nejake detske kulturne podujatie alebo vystupenie hviezd zo sveta nasich ratolesti napr Fiha Tralala, Smejko a Tanculienka ci Spievankovo.
Dakujem a prajem pekny den.

S pozdravom
Sakacova Melania.

Odpoveď

Dobrý deň,

v budúcom roku plánujeme rôzne podujatia pre deti. V ponuke bude koncert pre deti, divadlá, kultúrno-spoločenské podujatia i tematické kultúrne akcie. Do programu Mesto zahrnulo aj detský divadelný muzikál. Programová ponuka pre deti na rok 2017 bude bohatá. Dnes však ešte nedisponujeme informáciou, s akým programom vycestujú po republike detské bratislavské agentúry, ale určite budeme akceptovať ich ponuku a deťom z mesta Trebišov ponúkne MsKS to najlepšie.

Ľubomír Mičko
vedúci MsKS

24.10.2016 16:38 - LB

Dobrý deň,

chcem upozorniť na pokazené verejné osvetlenie - na ulici Hodvábna / konkrétne pri bytovke Hodvábna 2 - odpadkové koše/ .

Už prešiel 1 rok od mojej otázky, kedy nastriekate čiary na parkovisko pri bytovke Hodvábna 2/ odpoveď bola, " keď budú lepšie poveternostné podmienky ", takže jar prešla, leto prešlo a jeseň to ma tiež spočítané .... či opäť o rok ? veľmi by ste nám pomohli, pretože niektorí parkujú možno nie úmyselne, ale zaparkujú zle, a tým obsadia aj 2 miesta.
Stojí tam tiež auto bez špz, nevadí nikomu, že my musíme parkovať kade tade, a auto zaberá jedno parkovacie miesto ? :-O už minimálne 2 roky ? :-O

ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

verejné osvetlenie na Hodvábnej ul. č. 2 bolo opravené vo štvrtok 27.10.2016.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

Na Hodvábnej ul., na spevnenej asfaltovej ploche pred bytovými domami 1381, 1291 a 2275 sú parkovacie miesta vyznačené. Na parkovacej ploche z polovegetačných tvárnic vedľa BD 1381/2 budú parkovacie miesta vyznačené v priebehu novembra, najneskôr do 10.11.2016.

Ing. Ján Bogda
odd. výstavby a majetku

Hliadka MsP Trebišov preverila podnet, pričom bolo zistené, že na Hodvábnej ulici je dlhodobo odstavené OMV Citroën ev. č. TV 490 AZ bez platnej TK a EK. Keďže v danom prípade, zo strany prevádzkovateľa vozidla, ide o porušenie ustanovenia § 21 ods. 1 písm. b) zákona č. 725/2004 o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov bol zo strany MsP spracovaný podnet na začatie správneho konania pre Okresný úrad, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

30.10.2016 09:35 - M.B.

dobry den

je chvalyhodne,ze mesto,co sa tyka vysadby zelene uz koncepcne ako tak vyzera,ale skuste sa pozriet nap.na sidliska,hlavne tam,kde obyvatelia nevzali iniciativu do svojich ruk a nevysadili si to sami...popri panelakoch je to bieda,tiez po vykopovych pracach,rastie vsade burina...pritom ide casto o pozemky mesta..konkretne na sidl.Sever,tam kde ste vyrubali popri ceste a na prilahlych zelenych pasoch stromy..Hodvabna 16-18,pne boli ponechane,vyzera to skaredo,neuvazuje mestsky zahradny architekt a mesto o skraslovani mestskeho majetku vysadbou krikov prip.stromov-aj inej zelene,a nemam na mysli stromceky na ihrisku za bytovkami,aby to prostredie,ked uz bolo potrebne rubat na tychto,nie inych miestach aj nejako vyzeralo esteticky?je to vzdy vyhrabane a vyzametane-mnohokrat zbytocna duplicitna robota,mozte prosim informovat obcanov mesta,ako konkretne a kedy skraslite aj sidliska,kedze ide o pozemky mesta,obcania sami tieto zahradnicke prace robit nesmu a nemozu,dakujeme

Odpoveď

Dobrý deň,

bohužiaľ, nie je vo finančných možnostiach mesta, aby hradilo okrasné výsadby pred vchodmi bytových domov. Mestské hospodárske stredisko však poskytuje možnosť podieľať sa poradensky a pracovne na revitalizovaní týchto verejných priestranstiev. Finančné náklady na rastlinný a spotrebný materiál hradia po dohode obyvatelia bytových domov.
Na Hodvábnej ul. č. 16 a 18 boli vyrúbané 4 ks stromov (2x čerešňa, 1x lipa, 1x javor) na žiadosť obyvateľov vchodu č. 18, z dôvodu, že dané dreviny tienili obytné priestory a koreňový systém narúšal konštrukciu priľahlého zrekonštruovaného chodníka, taktiež automobily obyvateľov boli znečisťované lístím a živicami. Predmetný zelený pás má šírku len 1 m a je svahovito sklonený, teda neposkytoval dostatočný priestor na rozvoj koreňového systému a stromy preto trpeli chorobami a hnilobou.
Mesto v spolupráci so záhradným architektom vopred určilo lokality vhodné na náhradné výsadby stromov, ktoré budú poskytovať vhodnejšie podmienky pre stromy, bohužiaľ, frekventované parkovisko pred bytovým domom medzi ne nepatrí. V mestách prevláda trend upúšťať od výsadieb krov, kvôli bezpečnostnému a hygienickému hľadisku. Je pravdou, že občania nesmú vysádzať svojvoľne na mestských pozemkoch, keďže častokrát zle odhadnú rastové pomery alebo alergénnosť drevín a mesto potom musí vykonávať výruby a orezy na vlastné náklady.
V prípade akýchkoľvek otázok neváhajte navštíviť MsHS: Mestské hospodárske stredisko, Gorkého 307057, 075 01 Trebišov.

Ing. Milan Kakaš
záhradný architekt MsHS

28.10.2016 14:21 - Radoslav Baňacký

Dobrý deň,
poprosím Vás v najbližších dňoch na ulici 17.Novembra a Konečná, aby mestská polícia troche viac kontrolovala parkovanie aut ľudí prichádzajúcich na cintorín. Tak ako po iné roky je veľakrát problem dostať sa autom do vlastného domu.

Odpoveď

Dobrý deň,

v lokalite, ktorú uvádzate, je jedna z ulíc, kde príslušníci MsP budú v nasledujúcich dňoch vo zvýšenej miere vykonávať hliadkovú činnosť za účelom kontroly dodržiavania Zákona č. 8/2009 Z. z. Prípadné zistenie porušovania predpisov vodičmi motorových vozidiel bude riešené v zmysle platnej legislatívy. Chcem Vás ubezpečiť, že každý zistený priestupok a podnet od občanov MsP Trebišov preverí a porušenie zákona bude políciou riešené.

Bc. Jindřich Sosna,
referent pre výkon služby MsP Trebišov

27.10.2016 08:45 - Dušan Grajcár

Dobrý deň. Na poslednom zasadnutí Ms zastupiteľstva sa prejednávalo aj o revitalizácii nášho parku. Čudné, že sa nič nelánuje v oblasti výsadby, nie je urobený plán výrubu, plan výsadby a park je stále redší a redší. Tak ako ho rúbal a nesadil Anďal, tak ho rúbal Kolesár a tak ho rúbe aj Čižmár. Ide zima a znova sa bude rúbať. Čakáme až kým park zanikne ? Je to veľmi smutné, že v Trebišove si nevieme ani udržať to čo vytvorili generácie pred nami.

Odpoveď

Dobrý deň,

náhradná výsadba v mestskom parku je podmienená inventarizáciou drevín v danej lokalite. Toho času vykonáva inventarizáciu 972 stromov Ing. Martin Kolník, ktorý je odborne spôsobilou osobou vykonávať túto činnosť (http://www.kolnik.sk). Po inventarizácii, pri ktorej sa stromy oštítkujú poradovým číslom (konečná dokumentácia bude spracovaná v priebehu 14 dní), môže mesto v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom v Košiciach (Ochrana pamiatkového územia, nehnuteľné NKP (historická zeleň): obnova, štátny dohľad, revízia, odborná pomoc vlastníkovi) vypracovať plán náhradnej výsadby a následne ho realizovať.
Po dohode s Ing. V. Sobotom z KPÚ v Košiciach môže mesto Trebišov vysadiť v predstihu do mestského parku dreviny chýbajúce v takzvanom porastovom venci vo východnej časti parku. Mestské hospodárske stredisko vypestovalo na tento účel 350 ks duba letného. Túto hodnotnú kostrovú drevinu vysadí mesto prostredníctvom hospodárskeho strediska v novembri 2016. Spolu predpokladáme výsadbu okolo 150 ks duba letného.


Mgr. Mário Fazekaš, vedúci strediska MsHS
Ing. Eva Bučková, odd. výstavby a majetku

21.10.2016 14:30 - Michal Fedor

Dobrý deň, prešiel som 20 stránok tohto fóra otázok a odpovedí, ale nenašiel som tam odpoveď, ktorá mi vŕta v hlave. Chcel by som vedieť, aký bol rozpočet /cena/ na Dom smútku v Trebišove pri podpise zmluvy a potom aka bola celková cena pri prevzatí diela . Pokiaľ mám aké také informácie tak cena dokončeného diela bola niekoľko násobne vyššia ako pri podpise pri zahájení výstavby. Kde by som mohol nahliadnuť do týchto zmlúv ?

Odpoveď

Dom smútku bol zrealizovaný podľa ZOD č.19/2014, podpísanej 14.10.2014, v zmluvnej cene 692.400,-EUR s DPH a podľa ZOD - doplnenie stavebných prác, podpísanej 4.9.2015, v zmluvnej cene 53.504,11 EUR s DPH. Interiérové vybavenie bolo zrealizované podľa ZOD, podpísanej 12.2.2016, v zmluvnej cene 27.361,20 EUR s DPH. Celkové náklady stavebného diela dosiahli 773.265,31 EUR s DPH. Všetky tieto zmluvy o diele sú dostupné na webovej stránke mesta Trebišov.

Ing. Ladislav Valiska-Timečko
poverený zastupovaním vedúceho oddelenia výstavby a majetku

11.10.2016 23:29 - Annemary

Prosím vás prečo o oprave plavárni nerozhodujú občania v referende?

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto Trebišov získalo na rekonštrukciu plavárne účelovú dotáciu vlády SR vo výške 432.000 eur. V prípade, že mesto nevyužije dotáciu na uvedený účel, bude musieť finančné prostriedky vrátiť. Z Vašej otázky nie je jasné, o čom konkrétne by mali v tomto prípade rozhodovať občania mesta.

Kancelária primátora

20.10.2016 06:30 - Občan mesta

Zamestnanci mesta majú mestské autá pridelené na súkromné používanie? Píšem konkrétne o pánovi Štefankovi, kde na ulici SNP pred vchodom kde býva, denno-denne stojí biela Škoda Fábia s EČV TV894CJ, ktorá je označená farbami i logom mesta. Myslím si že mesto nie je takě bohaté aby poskytovalo takéto možnosti zamestnancom mesta.

Odpoveď

Dobrý deň,

uvedená záležitosť bola prejednaná s príslušným nadriadeným pracovníkom so záverom, aby sa už v budúcnosti neopakovala.

Kancelária primátora

21.10.2016 00:35 - Marta Simanová

Ako mám postupovať pri narúšaní medziľudských vzťahov, konkrétne:
náš sused je hlučný do neskorých večerných hodín - alebo deti behajú a skáču po byte ešte po polnoci, prípadne majú hlučnú návštevu. Pokiaľ viem, od 22,00 je nočný kľud. Aj po viacerých upozorneniach nedošlo k zmene. Ba naviac, keď so ich upozornila, že to nie je prvýkrát, sa sused vyjadril, že ani posledný. No a z 20.10.2016 na 21.10.2016 po pol jednej v noci som ich išla upozorniť na hlučnosť, drzo sa spýtal, čo chcem a zabuchol mi dvere pred nosom. Poraďte, čo s nimi robiť, ako to riešiť. Nie sme už najmladší, manžel je chorý a ja ráno vstávam do práce - potrebujeme sa aj vyspať. Prosím o zaslanie odpovede na vyššie uvedenú mailovú adresu. Ďakujem!

Odpoveď

Dobrý deň,

v zmysle ust. § 127 Občianskeho zákonníka:" vlastník/nájomca (bytu/domu) sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevným a tekutým odpadom, svetlom, tienením a vibráciami.
Príslušným orgánom na riešenie týchto problémov je polícia a okresný úrad, ktorý v rámci správneho konania skúma, či dochádza k priestupku alebo nie.
Odporúčame tiež zvážiť riešenie takéhoto prípadu na schôdzi vlastníkov bytov v dome. V prípade, že predmetný dom je v správe Bytového podniku Trebišov, s.r.o., je takéto správanie aj porušením článku IV. odsek 4.2 Zmluvy o výkone správy a správca môže na základe sťažnosti vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov upozorniť dotyčného vlastníka/nájomcu na konanie v rozpore so zákonom.

Ing. Marián Číž
námestník pre SDaB, Bytový podnik Trebišov, s.r.o.

24.10.2016 12:28 - Lubomira Jakubocova

Dobry den chcela by som sa informovat kedy konecne na Kutnohorskej ulici budu svietit svetla,pretoze spoluobcanom oproti svieti ako na viedenskych trhoch. Mna nebavi chodit domov z prace a do prace po tme, v ktorej nevidim ani chodnik. Alebo dostaneme od mesta baterky? Toto je uz 2 tyzdne. Za odpoved dakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

Technické služby mesta Trebišov odstránili poruchu verejného osvetlenia na Kutnohorskej ulici stredu 26.10.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

14.10.2016 16:45 - lucia lucia

Dobry den.Chcem sa spytat vedenia mesta,alebo inych kompetetnych osob,preco sa pri zmienke o zltacke v meste aj na niektorych skolach tvarite ze sa nic nedeje,chcete to ututlat neupozornite ani rodicov deti a nepodnikate ziadne kroky na eliminaciu vzninutej situacie,ci uz zavolanim hygienikov zabezpecenim ockovania,dezinfekcie skol a pod.,preco je to tak?A nemali by sa pocas vyskytu zltacky zrusit verejne akcie ako napr.trhy?Za odpoved dakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,

kompetentným orgánom vo veci nariadenia opatrení na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení v okrese Trebišov je Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove. V súvislosti s vírusovou hepatitídou typu A nariadil RÚVZ v Trebišove rozhodnutiami z 5.10., 6.10. a 11.10.2016 opatrenia na zabránenie šírenia tejto choroby. Rozhodnutia boli oznámené verejnými vyhláškami a sú zverejnené na webovej stránke RÚVZ (www.ruvztv.sk )a tiež na webovej stránke mesta http://www.trebisov.sk/uradna-tabula). Zákaz organizovať hromadné podujatia sa netýka mesta Trebišov (rozhodnutie z 5.10.2016). Vedenie mesta spolupracuje s RÚVZ v Trebišove. Primátor mesta a prednosta MsÚ sa 4.10.2016 zúčastnili stretnutia starostov dotknutých obcí s vedúcimi pracovníkmi RÚVZ. Vo štvrtok 11.10.2016 sa na MsÚ uskutočnilo stretnutie s MVDr. Máriou Capkovou, vedúcou oddelenia hygieny RÚVZ v Trebišove. Predmetom stretnutia bolo aj organizovanie jesenných trhov.

Mgr. Viera Mokáňová
zástupkyňa primátora

13.10.2016 14:45 - Občan

Dobry den
zaujimam sa o mesacne poplatky u predskolaka,pokial viem,MS v Trebišove su štatne.Pani riaditelka si pyta len u predskolakov dar skole kazdy mesiac 5eur,ako povinny poplatok.Viem ze predskolaci si platia len stravu.ine skôlky taky poplatok nemaju.ako je to mozne?dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

predškoláci (deti, ktoré majú rok pred plnením povinnej školskej dochádzky) hradia len príspevok na stravovanie vo výške nákladov na nákup potravín. Podľa VZN Mesta Trebišov č. 123/2012 o určení výšky príspevkov v školách a v školských zariadeniach to predstavuje sumu 1,12 € / deň. Príspevky na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole za predškolákov podľa uvedeného VZN rodičia neuhrádzajú. Na jednej z MŠ v Trebišove ZRPŠ (združenie rodičov a priateľov školy)odsúhlasilo vyberanie poplatkov aj u predškolákov do výšky 5 €. Tieto poplatky sú dobrovoľné, rodič ich môže a nemusí uhradiť.


Mgr. Danica Gajdošová
vedúca oddelenia školstva

12.10.2016 20:39 - Marek K

Dobrý deň prajem.Chcem sa spýtať,ze či monitorujú parkovanie na Kutnohorskej ulici?Na tejto ulici zvyknú parkovať na tráve a na prístupových cestách k garazom.A romov ktorý tu prehrabavaju kontajneroch a zdržiavajú sa medzi bytovkami a na lavičkách a keď vidia,ze ľudia vyhadzujú sáčky s odpadkami tak utekajú k kontajnerom.Na hlodavcov nastavíte pasce,ale na take pripady?Rómovia sa stávajú kazdodennou realitou na sídliskách,kde vyhadzujú z kontajnera odpadky,fetuju a pluvaju všade.Nikto to nerieši!Prečo?

Odpoveď

Dobrý deň,

Kutnohorská ulica je jednou z ulíc, kde policajti MsP vo zvýšenej miere vykonávajú hliadkovú činnosť za účelom eliminácie aktívneho alebo pasívneho kontajnerizmu. Vami uvedený problém je jedným z mnohých, ktoré rieši MsP a tento problém nie je nový. Stretávame sa s ním už veľa rokov. Tvrdenie, že nikto nič nerieši, považujem za mylné. Viacročnou prioritou mesta a MsP Trebišov je odstránenie tohto stavu, o čom svedčí aj prijatie VZN č. 130/2013 o verejnom poriadku a čistote a sústavne vykonávaná kontrola nad jeho dodržiavaním.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

08.08.2016 11:48 - Mgr. Anna kovaliková

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či mesto nemôže osadiť lavičky k bytovým domom, konkrétne ma zaujíma hlavne ulicaBerehovská 2171/ 7.

Ďakujem pekne, očakávam kladnú odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

Mesto prostredníctvom mestskej organizácie - Technických služieb mesta Trebišov má možnosť osadiť lavičku k predmetnému vchodu na základe písomnej žiadosti spoločenstva, resp. vlastníkov jednotlivých bytov.
Je žiaduce podotknúť, že v nedávnej minulosti boli, na základe žiadosti občanov, lavičky odmontované, nakoľko ich obsadzovala mládež a dochádzalo k rušeniu nočného pokoja.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

10.10.2016 21:18 - J D

Dobrý deň
rád by som adresoval svoj podnet asi na mestskú políciu. Chcel by som vedieť ako sa vyberajú členovia romskej hliadky a či prechádzajú aj nejakým výcvikom a pod., postrehol som v poslednej dobe ich zvýšený pohyb po meste a bol som aj osobne svedkom keď robili poriadok s otravnými spoluobčanmi na sídlisku, viem že situácia v našom meste nie je jednoduchá ale toto je možno jedna z možností ako usmernovať osadníkov a im podobným.,chcem vyjadriť svoju vďaku nie len za seba ale aj občanov našeho sídliska.

Odpoveď

Dobrý deň,

členmi Rómskej poriadkovej služby sú aktivační pracovníci, teda občania z radov dlhodobo nezamestnaných, ktorí majú záujem o prácu a hlavne vôľu a odhodlanie zlepšiť spolunažívanie v rómskej komunite. Nesporným prínosom tejto služby je vyššia úroveň ochrany verejného poriadku v Trebišove, skvalitnenie dialógu medzi rómskym a nerómskym obyvateľstvom a zlepšenie spolupráce a komunikácie medzi MsP, PZ SR, samosprávou, štátnou správou a inými inštitúciami pri výkone ich činnosti priamo v komunite. Pri výbere členov rómskej poriadkovej služby sa prihliada na to, aby adepti mali prirodzenú autoritu, dobrú miestnu a osobnú znalosť komunity (rodinné väzby, spolunažívanie jednotlivých členov komunity a pod.), čo pomáha k identifikácii problémov. Komunita pozná členov hliadky a mala by im dôverovať. Školenie týchto členov zabezpečuje Mestská polícia Trebišov. Od 1.6.2016 je Rómska poriadková služba, ktorá má v súčasnosti 18 členov, riadená MsP. Zároveň Vám v mene MsP Trebišov ďakujem za pozitívne hodnotenie ich činnosti.


Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

11.10.2016 08:12 - M.B.

to je ozaj zatazko vam ,ako som uz niekolkokrat navrhla,dat na detske ihriska upozornujuce tabulky,zakaz vstupu so psom-aj na prilahle chodniky,na severe,za bytovkou 2275 su znecistene vykalmi-zadne vchody ,kedze majitelia veselo pochoduju na tychto miestach..iba prechod hliadky Ms policie v aute nepostacuje,ale vy to iste viete...keby sa dali vystrazne tabulky-nie nalepky na stlpy,ktore kazdy ignoruje-s tym,ze hrozi financna pokuta,psickari by to mozno odradilo,na financie je citlivy kazdy,my ostatni obyvatelia nie sme povinni nezodpovednych majitelov psov strpiet,cize zakaza aj na prilahle chodniky pri ihriskach

Odpoveď

Dobrý deň,

každý majiteľ psa si musí plniť určité povinnosti, ktoré sa s vlastníctvom zvierat spája. Znečisťovanie verejných priestranstiev exkrementmi psov je problém, ktorý trápi mnohých poriadkumilovných občanov. Aj napriek tomu, že MsP pravidelne počas služieb kontroluje dodržiavanie VZN č. 128/2013 o podmienkach držania psov, dochádza k jeho porušovaniu, nakoľko mnohí chovatelia psov sa správajú zodpovedne iba vtedy, keď vidia policajtov. Je to hlavne o zodpovednosti majiteľov psov a ich prístupe k svojmu okoliu. Mestskí policajti budú dodržiavanie VZN Mesta Trebišov kontrolovať aj naďalej a previnilcom hrozí pokuta. Pomocnú ruku pri riešení tohto problému môžu podať aj občania, ktorým záleží na čistote nášho mesta a verte mi, že každý podnet zo strany občana bude preverený. Osadenie výstražných tabuliek však nepovažujem za spôsob, ktorý by tento problém vyriešil.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

10.08.2016 00:39 - obyvatelia domu 2108

Dobrý deň prajeme....v mene bytového domu 2108 ulica Komenského,chceme poprosiť vedenie mesta Trebišov (technické služby mesta) aby nám rozdelilo kontajnery na odpad tak ako boli predtým 2 a 2, pretože všetky kontajnery boli preložené k bytovke vchod 1 a to sa nám nezdá vhodné aj z estetického hľadiska aj z hľadiska toho že tu máme non stop romov ktorí sa v tých kontajneroch "hrabú",(železné konštrukcie ktoré sa dali ku kontajnerom tiež neplnia žiadnu funkciu, pretože su stále otvorené alebo zviazané nejakou handričkou,a žltačku by sme dostať nechceli) ak to pôjde chceme poprosiť odstrániť aj preliezku ktorá sa nachádza hneď za kontanjerami, preliezka je v dosť dezolátnom stave a nechceme aby si nejaké dieťa na nej ublížilo, ak to pôjde prosíme nahradiť to nejakou novou preliezkou alebo nejakými hojdačkami..za porozumenie a skoré vybavenie Vám srdečne ďakujeme .

Odpoveď

Dobrý deň,

v prvom rade chcem podotknúť, že predmetné kontajnery na odpad boli umiestnené spolu na základe žiadosti občanov bytovky 2108, rovnako aj osadenie oceľovej klietky s tým, že samotné automatické zatváranie malo byť doriešené obyvateľmi bytovky.
Samozrejme, ak sa zmenil názor obyvateľov, Technické služby mesta Trebišov uvádzané stojisko kontajnerov dajú do predchádzajúceho stavu a odstránia aj preliezačku.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

10.10.2016 14:24 - Hanka

Dobry den,ohladom tych detskych ihrisk,neda sa tam dat viac laviciek?dakujem
a nepaci sa mi,ze na tych ihriskach posedavaju spoluobcania z tabora,co sa da s tym robit?su spinavi,fetuju atd.dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

k detským ihriskám boli osadzované lavičky podľa vypracovaných projektov. K osadeniu ďalších lavičiek je potrebné konkretizovať, o ktoré ihrisko sa jedná a následne zaslať žiadosť s podpismi obyvateľov priľahlých bytových domoch do Technických služieb mesta Trebišov alebo na Mestský úrad Trebišov.

Michal Davala
TS Trebišov

Mestská polícia zintenzívnila kontrolu dodržiavania VZN č. 130/23013 o verejnom poriadku a čistote aj v lokalitách, kde sa nachádzajú detské ihriska. Tieto miesta sú vo väčšine prípadov monitorované aj kamerovým systémom a pri zistení narušenia verejného poriadku sú vzniknuté prípady riešené hliadkami MsP.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

08.10.2016 16:47 - M.M.

Dobrý deň.
Ak je to s použitými pneumatikami?
Je možné ich niekde odovzdať?
Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň.

Použité pneumatiky je možné odovzdať v servise, kde Vám ich menili. Druhá možnosť je odovzdať ich na riadenej skládke odpadu.

Michal Davala
TS mesta Trebišov

06.10.2016 22:21 - poctivy obcan

Zdravim
zaujima ma,ake su povinne mesacne poplatky u predskolaka.aky zakon to nariaduje resp.udeluje.mam vedomost ze sa hradi len strava, ziadne ine poplatky.dakujem

Odpoveď

Dobrý deň.

Vzdelávanie v materských školách sa uskutočňuje za čiastočnú úhradu okrem materských škôl pri zdravotníckych zariadeniach. Výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole zriadenej obcou určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením /§ 28 zákona č. 245/2008 Z.z o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení /.
VZN Mesta Trebišov č. 123/2012 o určení výšky príspevkov v školách a v školských zariadeniach v znení Dodatku č. 1 stanovuje výšku príspevku za dieťa nad 3 roky 15 €, za dieťa od dvoch do troch rokov 50 € .
Príspevok v materskej škole sa neuhrádza za dieťa,
a) ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky,
b) ak zákonný zástupca dieťaťa predloží riaditeľovi materskej školy doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi,
c) ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.
Príspevok v materskej škole na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza za dieťa,
a) ktoré má prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov preukázateľným spôsobom,
b) ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy zapríčinená zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi; v týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť určeného príspevku.

Úhrada za stravovanie predstavuje príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórii stravníkov. Zákonný zástupca neprispieva na úhradu režijných nákladov. V materských školách v našom meste podľa vyššie uvedeného VZN č. 123/2012 je to suma 1,12 € / deň.

ZRPŠ - združenie rodičov a priateľov školy, založené rodičmi, môže odsúhlasiť vyberanie poplatkov, z ktorých sa uhrádzajú napr. darčeky pre deti (Mikuláš, Deň detí a pod.). Takéto združenie by malo mať svoj štatút, v ktorom je presne popísaná jeho činnosť a taktiež aj hospodárenie. Nakoľko je ZRPŠ dobrovoľné združenie, aj príspevky rodičov sú dobrovoľné.

Mgr. Danica Gajdošová
vedúca oddelenia školstva

07.10.2016 15:09 - Lenka

Pekný deň prajem,
o zákaze predaja nebalených pekárenských výrobkov som čítala, ale chcem sa opýtať na ďalší postup v boji proti žltačke.
Bývam v centre mesta, dennodenne je tu kopa smradľavých a špinavých "spoluobčanov" sediacich pod bytovkami alebo sa práve prehrabujúcich v kontajneroch.
Už pri vyhadzovaní odpadkov je možnosť žltačkou sa nakazit.
Ano viem, prevencia je umyvanie si ruk, ale uvedomujete si, ze kym dojdem domov od kontajnera prichadzam do styku s vchodovymi dverami, vytahom, dverami vlastneho bytu a az tak mam moznost umyt si ruky. Ved po mne to vsetko obchytaju zvysny obyvatelia bytovky.
Dalsie co ma zaujima je, ci mesto nema v plane riesit postavanie a vysedavanie spoluobcanov pred hypermarketom, aj napriek tomu, ze je tam SBS, nic to neriesi. Naplnou ich prace je zrejme citanie dennej tlace.
Nemá mesto moznost apelovat na hypermarkety ohladom dodrziavania hygieny, najma v case vyplacania socialnych davok, kedy su hypermarkety plne osob so zanedbanou hygienou, ktorí so sebou nesu moznost nakazenia sa nielen zltackou, ale ja inymi infekcnymi chorobami
Skusil si ist niekto z vedenia na nakup v case od 13. do 25. dna v mesiaci? SMRAD, vsade vysedavajuci, najma po travnikoch a chodnikoch, opití a otravní spoluobcania. Mestska policia s nimi nerobi absolutne nic. Od jedneho kontajnera ich vyzenu, no o par metrov dalej je dalsi, a tam ich uz „nevidia“
Dakujem za vcasnu odpoved a najma za uverejnenie mojej otazky

Odpoveď

Dobrý deň,

v dňoch vyplácania sociálnych dávok boli zo strany MsP Trebišov prijaté opatrenia na eliminovanie pohybu neprispôsobivých občanov, ktoré spočívali hlavne v posilnení výkonu služby viacerými hliadkami MsP, ale aj rómskej poriadkovej služby, a to hlavne v centre mesta a pri obchodných centrách. Keďže hliadky MsP nemôžu byť všade, privítame oznámenia o protiprávnom konaní od občanov. Po nahlásení oznamu - podnetu sa v takom prípade policajti dostavia na miesto. Ak sa preukáže, že konkrétne osoby svojím konaním porušujú zákon, vec bude riešená priamo na danom mieste.

Mgr. Miroslav Cabada
poverený riadením MsP Trebišov

12.09.2016 09:46 - Michal Fedor

Dobrý deň, na moju otázku ohľadom oprav výtĺkov na mestských komunikáciách ste odpovedali, že v mesiacoch marec, apríl boli realizované oprava na niekoľkých uliciach medzi nimi aj ulica Škultétyho, preto sa chcem opýtať kde? Ja si myslím, že ulica Škultétyho pokračuje aj k bytovým domom 2077a 2078 kde sú výtlky už také, že je to neúnosné ! Na ceste pred bytovým domom 2077 sa postavia do tieňa auta a my ostatní musíme prechádzať cez výtlky na súkromnom pozemku !!! Dokedy bude tento stav trvať ? Vari my neplatíme dane ? Ďakujem za odpoveď , ale hlavne rýchlu opravu .

Odpoveď

Dobrý deň,

výber mestských komunikácií na opravu bol realizovaný začiatkom marca 2016 podľa rozsahu poškodenia a finančných prostriedkov schválených z rozpočtu mesta na rok 2016. Mestská komunikácia na Ul. Škultétyho bude navrhnutá do plánu opráv na rok 2017.
Po zabezpečení frézovaného materiálu bude možné pristúpiť aspoň k provizórnemu vyplneniu výtlkov na tejto ulici pracovníkmi Technických služieb mesta Trebišov.

Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

06.10.2016 16:11 - František Mach

Chcem sa opýtať kedy bude jesenné upratovanie a ako budú rozmiestnené kontajnéry na IBV Trebišov Juh.

Odpoveď

Dobrý deň,

Jesenné upratovanie sa uskutoční v období 21. 10. – 30. 10. 2016.
Mesto Trebišov žiada občanov, aby, po uprataní vlastných dvorov a záhrad pri súkromných domoch a na sídliskách hromadnej bytovej výstavby, uložili konáre, pne a železný šrot ku veľkoplošným kontajnerom. Po 30.10.2016 bude odvoz a následne štiepkovanie konárov spoplatnené.
Elektronický šrot /práčky, televízory, vysávače, autobatérie, neónové trubice, atď. / je potrebné uložiť k veľkoplošným kontajnerom sobotu 22.10.2016 v čase od 13.00 h do 15.00 h.
Technické služby mesta Trebišov tento odpad odvezú na Zberný dvor bezplatne.
Stavebný odpad sa do kontajnerov neukladá! Ten môžu občania Trebišova odovzdať celoročne na Zberný dvor v Technických službách mesta Trebišov.

Umiestnenie veľkoplošných kontajnerov:
MILHOSTOV - parkovisko/ cintorín
CUKROVARSKÁ
KPT. NÁLEPKU - sídlisko
KPT. NÁLEPKU - KORONČ
KOŠICKÁ - detské ihrisko
VARICHOVSKÁ - zimný štadión
PUŠKINOVA - Bytový podnik
HURBANOVA - Pri kotolni PK SEVER
LOK. I. KRASKU
PARIČOV - most
17. NOVEMBRA - parčík
JESENSKÉHO - drevený obchod
ŠVERMOVA - reštaurácia Kotva
ŠKULTÉTYHO - Parkovisko AVŠ
IBV JUH - Gagarinova ulica (lúka)
DRUŽSTEVNÁ - parkovisko pri Tesle


Michal Davala
Technické služby mesta Trebišov

30.08.2016 13:56 - Andrea Čeľovská

Dobrý deň.
Zaujímalo by ma,
1.Či je v našom meste nejako právne upravený chov včiel
2.Kto konkrétne by mi vedel osobne odpovedať na moje otázky
3.Ako sa môžem kontaktovať s niekym kompetentným,kto by mi odpovedal na otázky týkajúce sa chovu včiel v Trebišove.
Ďakujem za odpoveď.

Andrea Čeľovská

Odpoveď

Dobrý deň,

v súčasnosti žiaden platný právny predpis nerieši chov včiel. Odporúčame adresovať Vaše otázky na ZO Slovenského zväzu včelárov v Trebišove alebo aj na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Trebišove.

Ing. Eva Bučková
oddelenie výstavby a majetku

© 2024 MESTO TREBIŠOV