Otázky a odpovede

Vážení občania

Máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy? Napíšte svoju otázku a v čo najkratšom možnom čase uverejníme odpoveď v spolupráci s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti.

Vyhradzujeme si právo neuverejniť všetky otázky, najmä otázky s vulgárnym obsahom, anonymné otázky (ak nie je uvedené meno a priezvisko pisateľa), otázky, ktoré sa netýkajú problematiky mestskej samosprávy alebo niečo, čo nemá charakter otázky.

Dodávame, že táto forma komunikácie nenahrádza informačnú povinnosť mesta v zmysle platných právnych predpisov SR.

28.12.2012 12:31 - Simona Jablecna

Dobrý den měla bych dotaz zda bude probouraný otvor ze Zimnej ulice k jednote děkuji

Odpoveď

Dobrý deň,

Ak myslíte prechod v Dome služieb z ulice Zimnej na severné námestie, ten je už dlhšiu domu otvorený, o búraní iného prechodu sa neuvažuje.

Kancelária primátora

28.12.2012 12:25 - Roman Hanc

Chcel by som sa opýtať,kto daroval mestu Trebišov ohňostroj za 5000€.V zmluvách som darovaciu zmluvu nenašiel...tak by som chcel vedieť,kto bol taký štedrý...a takto šľachetne mesto obdaroval...fakt je to krásne ak mestu niekto niečo daruje...a chcel by som sa mu poďakovať...S pozdravom a prianím úspešného Nového roku 2013 Roman Hanc

Odpoveď

Novoročný ohňostroj je darom pre obyvateľov mesta Trebišov a nie pre Mesto Trebišov. Preto Mesto Trebišov nie je účastník zmluvného vzťahu a nemá dôvod uzatvárať darovaciu zmluvu. Podľa našich informácií darca (aj Váš) nestojí o publicitu, preto sa mu - žiaľ - nebudete môcť poďakovať osobne, ale Vaše úprimné poďakovanie mu s radosťou odovzdáme. Prajeme Vám pri ohňostroji pekný zážitok.

Kancelária primátora

23.12.2012 18:40 - Laci Korytko

Je 24.12.2012 otvoreny telekom ? v TV ? do obedu alebo nieje ? dakujem za odpoved

Odpoveď

Dobrý deň,

Telekom nie je mestskou organizáciou, prosím kontaktujte ich zákaznícke miesto.

Kancelária primátora

23.12.2012 14:13 - stanislav nagy

dobry den,kedy sa rozhybu kompetentny a daju do poriadku nadjazd smer cukrovarska.to je az taky velky problem ,ved to sa neda obist ani vpravo ani vlavo.dalej kedy sa zacne robit prechod,ku stanici ci my byvajuci v tejto lokalite sme dobry iba na vyber dani.ved uz aj kosenie si robime sami.neuvazuje sa aj o nejakom rozhlase aby sme vedeli co sa deje v meste.dakujem

22.12.2012 19:30 - Lukač Miroslav

Na veľkolepý ohňostroj máte peniaze? A kde sú peniaze na kanalizáciu v Milhostove, ktorú Ste stopli? Na opravu chodníka medzi Milhostovom a Trebišovom tiež nie je čo?Doteraz nič hmatateľné pre Milhostov.Asi až pred komunálkami nám niečo sľúbite z toho amplióna na aute. To vy viete a nahlas.

20.12.2012 16:00 - peter maly

Zdravím,caka mesto na schvalenie projektu, a o aky projekt ide? len tento jeden ci su aj viac ? dakujem

Odpoveď

Dobrý deň,

odpoveď na otázku je v prílohe

Prehľad podaných a schválených projektov

Kancelária primátora

19.12.2012 20:15 - Helena Potengová

Dobrý deň, veľmi by ma zaujímalo, či je pre mesto Trebišov výhodné, keď pošle výzvu na úhradu nedoplatku vo výške 0,01 €? Podľa môjho názoru obálka do vlastných rúk a papier, na ktorom je výzva vytlačená stáli viac ako je samotný nedoplatok a to nerátam odmenu pre osobu, ktorá tie obálky roznášala.
Myslím si, že peniaze z našich daní by ste mali míňať na vymáhanie nedoplatkov, ktoré sú podstatne vyššie ako 0,01 €!

19.12.2012 15:55 - Martin Sabo

Otázka pre pána Pačutu.
Po akom čase mám nárok na bezplatné vydanie novej nádoby na KO? Povodná bola vydaná v r. 2006 a je úplne zničená lykožrútom z južnej časti mesta. Ďakujem

Odpoveď

Dobrý deň pán Sabo

Pošlite adresu a tel.číslo a nádobu Vám vymeníme.

Zdraví
Michal Pačuta
TS Trebišov

19.12.2012 15:38 - Martin Sabo

Plánuje mesto rozdať koncoročné odmeny zamestnancom, ak áno v akej výške a či to bolo zahrnuté v rozpočte na rok 2012?

Odpoveď

Dobrý deň,

Vedenie mesta, ani mestský úrad ani príspevkové organizácie Mesta Trebišov nemali ani v r. 2011 ani v r. 2012 vyplatené žiadne koncoročné odmeny.

Kancelária primátora

19.12.2012 14:02 - Ján STAŠ

Pekný deň,
naše mesto bolo kedysi mestom zelene, teraz stromy sa v meste "strácajú". Má niekto vôbec prehľad, koľko stromov bolo vyrúbaných a koľko nových bolo ale reálne aj posadených. Kde sa dá k takýmto údajom dostať?

Odpoveď

Mesto Trebišov, ako príslušný orgán štátnej správy v prvom stupni vo veciach ochrany prírody, vydáva v intraviláne mesta na základe miestnej obhliadky a posúdenia objektívnej potreby a nutnosti výrubu požadovanej dreviny rozhodnutie, ktorým súhlasí alebo nesúhlasí s výrubom dreviny.
Zároveň v každom rozhodnutí Mesta Trebišov, ktorým súhlasí s výrubom je pre žiadateľa o výrub udelená povinnosť náhradnej výsadby.
Každý rok je spracovaný štatistický výkaz vydaných rozhodnutí na úseku ochrany prírody a krajiny, ktorý je zasielaný na Obvodný úrad životného prostredia v Trebišove. Mesto Trebišov vedie presnú evidenciu čo sa týka rozhodnutí, ktorými bol výrub drevín povolený alebo zamietnutý a taktiež čo sa týka náhradnej výsadby určenej v predmetných rozhodnutiach. Bližšie informácie môžete získať na tel. čísle 671 33 22 alebo prostredníctvom e- mailu: buckova@trebisov.sk.

Ing. Eva Bučková
Oddelenie výstavby a majetku

19.12.2012 12:39 - Ivan bahúl

Všímam si betonové garáže v meste a na sídliskách.Zaujíma ma prečo je toľko veľa garáží neoznačených popisným číslom. To sa vedú akože neukončená-neskolaudovaná stavba? Však ľudia v nich parkujú dlhú dobu,ba niektorí z toho profitujú,nakoľko ich prenajímajú. Aká by mala byť doba do skončenia takejto stavby-kolaudácia? Môj sused platí 20€ ročne daň mestu. A tak som sa zamyslel,že o koľko mesto prichádza peňazí a ako k tomu prídu tí čo platia dane....

Odpoveď

Stavebný úrad stavbu kolauduje len na žiadosť stavebníka. To, že na stavbách nie sú súpisné čísla ešte neznamená, že stavba nie je skolaudovaná. Stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie, ale už neskúma, či si stavebník požiadal o pridelenie súpisného čísla a následne o zápis do katastra nehnuteľností.
Stavebný úrad nemá evidenciu skolaudovaných garáží .

Oddelenie výstavby a majetku

18.12.2012 14:38 - Ing. Dušan Grajcár

Dobrý, deň,
chcel by som sa opýtať koľko bolo podaných žiadostí mestom o čerpaní z fondov EU ? Koľko bolo zamietnutých a z akých dôvodov . Údajne ste odmietli fond na kamerový systém mesta pre MsP v hodnote 50000 Eur ? Je to pravda ? ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Dobrý deň,

Podaných projektov od r.2011 z eurofondov bolo 6, z toho schválené bolo 4, neschválený 1 a jeden projekt čaká na schválenie. Mesto sa aktívne zapája do všetkých výziev na získanie eurofondov, ktoré je možné pre mesto Trebišov využiť. Fáma o 50.000 eurách na kamerový systém, ktorý mestu údajne bol ponúknutý, je klamstvom, máte zlé informácie. Fondy sa neponúkajú, o fondy je potrebné žiadať formou projektu po vyhlásení výzvy. Mesto na výzvu včas reagovalo, podalo projekt a dostalo aj finančné zdroje, avšak v inej hodnote ako Vy uvádzate.

Kancelária primátora

18.12.2012 09:34 - Roland Rollam

Dobry

Aka stavebna cinnost sa realizuje v areali MHD Michalovce (pri predajni Škoda) ???

Ďakujem

s pozdravom a prianim veselych Vianoc

17.12.2012 12:59 - Viktor Salamon

Dobry den, chcem sa opytat. Po spusteni tejto "novej" webstranky som zachytil, ze mesto tymto krokom usetri kazdy mesiac 600 eur bez DPH za spravu webstranky fi JM trade. Podla faktur este aj za mesiac december 2012 mesto plati tento podla mojho nazoru velmi vysoky poplatok za spravu webu, ktory spravuje uz vo vlastnej rezii.

Prosim mozete mi to vysvetlit? Uplne mi to bude stacit aj do emailu nemusite to davat na nastenku.

Dakujem

S pozdravom,

Viktor Salamon

16.12.2012 23:52 - Jana Korytková

Dobry den,
chcela by som sa informovat, ci funguje v TV charita,niekde,kam sa daju odniest nejake hracky,oblecenie a pod. Nech urobime pekne Vianoce aj ludom, ktori si to mozno nemozu dovolit.
dakujem vopred za odpoved

Odpoveď

Áno, takéto miesto existuje. Nepotrebné šatstvo a hračky môžete odniesť priamo do komunitného centra, kde pracujú terénni sociálni pracovníci a prinesené darčeky rozdelia tým, ktorí to najviac potrebujú.
Adresa Záhradná ulica, nové malometrážne domky, Trebišov.

Ing. Darina Vaľová
vedúca sociálnych vecí

13.12.2012 12:00 - Roman Hanc

Ďakujem pánu Princíkovi za odpoveď a ešte by som sa chcel opýtať,že mám podozrenie ,že v centre mesta sa nachádza čierna stavba,ktorá nie je skolaudovaná a stojí tam už niekoľko rokov,ale neviem ako by sa to malo riešiť,či odd.výstavby vie keď Vás navštívim mi predložiť kolaudačné rozhodnutie od danej budovy...je to dosť lukratívna budova v úplnom centre...tak by som chcel vedieť či mi odd.výstavby s tým vie pomocť,nakoľko je jasné že mesto sa vie porátať s čiernymi stavbami,ale mám dosť obavy nakoľko vlastník budovy je dosť vplyvný človek a silný jedinec...takže neviem ako to riešiť...ďakujem ešte raz p.Príncík za rýchle vybavenie mojej otázky...

Odpoveď

Pán Hanc, upresnite Vaše ,,podozrenie" a doplňte svoju otázku o presnú lokalizáciu nepovolenej stavby v centre mesta, nakoľko pracovníci oddelenia výstavby a majetku nemajú vedomosť o "čiernych" stavbách v tejto lokalite.

Ing. Ľubomír Princík
oddelenie výstavby a majetku

13.12.2012 09:29 - Roman Hanc

Chcel by som sa opýtať vedúceho odd. výstavby p.Princíka,kde je možné nájsť výzvy na zakázky,resp.oznámenia o súťaži,kde sú vyhlasované napr.Oprava strechy na MsKs,búranie Serenády,parkoviská,lebo podľa informácií od podnikateľov,ktoré mám nikde to nie je možné nájsť...že mesto potrebuje takú a takú stavebnú firmu...resp.že vôbec zadáva nejakú zákazku...A ešte jedna otázka,či je strecha na MsKs v poriadku...množia sa totiž údajné informácie,že strecha zateká po skoro 20000€ oprave,v akom to je stave...lebo ide zima tak mám starosť...Prajem príjemný deň

Odpoveď

V zmysle zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov mesto ako verejný obstarávateľ je povinný pri obstarávaní tovarov, služieb a stavebných prác postupovať v zmysle zákona. V zákazkách s nízkou hodnotou nie je povinný zverejňovať výzvy na predloženie ponúk na stránke mesta. Postup výberu dodávateľov pri takejto zákazke nie je v zákone taxatívne určený. Zo zákona verejnému obstarávateľovi vyplýva povinnosť raz štvrťročne na svojej webovej stránke predkladať súhrnnú správu o zákazkách s nízkou hodnotou s cenami vyššími ako 1000 eur. Uvedené informácie nájdete na stránke mesta v samostatnom okienku "Verejné obstarávanie". Čo sa týka zákaziek podprahových a podlimitných, tieto sú zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania v súlade so zákonom a vykonávacou vyhláškou a sú dostupné pre každého občana, ktorý má záujem o tieto informácie.

Väčšia časť strechy MsKS je nová, je urobená kvalitne a nezateká, vzťahuje sa na ňu aj záruka. Máte zlé a nepravdivé informácie.

Ing. Ľubomír Princík
Odd. výstavby a majetku

12.12.2012 08:53 - J. Čonka

od 9.12.2012 platí nový cestovný poriadok MHD v Trebišove a s týmto dátumom sa zmenili aj niektoré odchody MHD č. 1 (Autobusová stanica – Paričov). Na žiadosť p. Kerestyovej (pozri otázku z 25.11.2012 a odpoveď p. Ing. Verešovej, že žiadosť bude posunutá na SAD MI) bol zmenený odchod MHD č. 1 zo 17:35 na 17:40 hod. Nechápem však z akého dôvodu bol zmenený odchod MHD č. 1 zo 16:40 na 16:45 hod.
Pravda je, že podľa starého už neaktuálneho cestovného poriadku bol príchod vlaku 8909 z Košíc do Trebišova o 16:33 hod., čo pri meškaní vlaku čo i len 5 minút spôsobovalo, že cestujúci MHD s odchodom o 16:40 hod. zmeškali. Tam bol dôvod na presun odchodu MHD, ale podľa nového cestovného poriadku je však príchod vlaku z Košíc už o 16:10 hod.(vlak REX 907 Vihorlat). Príchod vlaku z Michaloviec (REX 912 Slanec) je o 16:17 hod.,príchod autobusu z Michaloviec o 16:18 hod., príchod autobusu zo Sečoviec (spoj č. 46) je o 16:05 hod. a z Prešova (spoj č. 50) o 16:16 hod.

Cestujúci, ktorí prichádzajú z Košíc tak musia teraz čakať na MHD 35 minút (vlak REX 907 Vihorlat), cestujúci zo smeru Michalovce 27 min. (vlak REX 912 Slanec), resp. 28 minút (autobus SAD MI), cestujúci zo smeru Sečovce 29 minút (spoj č. 50), resp. 40 min. (spoj č. 46).

Dôvod presunu aj spoja č. 45, MHD č. 1 Autobusová stanica – Paričov bol teda nepremyslený a prispel len k zhoršeniu situácie. Ak sa mala urobiť nejaká zmena, tak skôr presun odchodu MHD č. 1 na 16:35 hod. a nie na 16:45. hod., pretože pri absencii čakárne na autobusovej stanici to len značne skomplikovalo a predĺžilo čakanie cestujúcich na MHD.

Chcem preto požiadať ing. Verešovú, aby kontaktovala SAD MI a požiadala o presun odchodu MHD č. 1, spoj č. 45 zo 16:45 hod. naspäť na 16:40 hod., alebo na 16:35 hod., aby cestujúci nemuseli v tomto zimnom období zbytočne mrznúť na autobusovej stanici, kde nie je ani čakáreň. Čakanie na úpravu odchodu do pravidelnej ďalšej zmeny cestovného poriadku by totiž bolo vzhľadom na uvedené skutočnosti kontraproduktívne a neohľaduplné voči cestujúcim.

Odpoveď

Dobrý deň, p. Čonka
Beriem na vedomie Vaše pripomienky, ale adekvátnu odpoveď, prípadne prijaté opatrenie dostanete až po konzultácii so SAD Michalovce ako ste sám navrhli.
S pozdravom

Ing. Iveta Verešová
referent dopravy a investícií

11.12.2012 14:08 - Jozefina Lacková

Chcem sa spýtať, či by sa nedalo ustriehnúť, alebo či nemate vedomosti, či sa nenachádzajú nejaké osoby v budove za VšZP, pri rodinnej lekárni
/bývala budova ŠM/, nakoľko tam pozorujem niekoľko mesačný pohyb a to druhý balkón zhora a druhý od semaforu smerom na križovatku.Často je balkon otvorený, /nie prievanom/, ale skoro dopoly a potom zatvorený na doraz. prievan to nemôže robiť....

Odpoveď

Dobrý deň,

Nakoľko spomínaný objekt je súkromným majetkom, mesto nemá informácie o aktivitách na tomto pozemku.

Kancelária primátora

11.12.2012 02:59 - Francesco

Dobrfd deň Janka,mf4žete predsť s oboma dce9rkami, v herni je teplfd vlnenfd koberec a sfa tam aj hračky s ktorfdmi sa mf4že hrať staršia i mladšia. Stretnutia zatiaľ pbieerhajfa neforme1lne: deti sa hrajfa, rodičia sa rozpre1vajfa, ak preddu trošku ve4čšie deti robedme aj nejakfa jednoduchšiu tvorivfa aktivitku. Vstupne9 je dobrovoľne9.Tešedme sa na Ve1s

11.12.2012 02:59 - Francesco

Dobrfd deň Janka,mf4žete predsť s oboma dce9rkami, v herni je teplfd vlnenfd koberec a sfa tam aj hračky s ktorfdmi sa mf4že hrať staršia i mladšia. Stretnutia zatiaľ pbieerhajfa neforme1lne: deti sa hrajfa, rodičia sa rozpre1vajfa, ak preddu trošku ve4čšie deti robedme aj nejakfa jednoduchšiu tvorivfa aktivitku. Vstupne9 je dobrovoľne9.Tešedme sa na Ve1s

11.12.2012 02:59 - Francesco

Dobrfd deň Janka,mf4žete predsť s oboma dce9rkami, v herni je teplfd vlnenfd koberec a sfa tam aj hračky s ktorfdmi sa mf4že hrať staršia i mladšia. Stretnutia zatiaľ pbieerhajfa neforme1lne: deti sa hrajfa, rodičia sa rozpre1vajfa, ak preddu trošku ve4čšie deti robedme aj nejakfa jednoduchšiu tvorivfa aktivitku. Vstupne9 je dobrovoľne9.Tešedme sa na Ve1s

10.12.2012 21:23 - Ing.Štefan Pohorenec

Stránka je super ale ešte mi tu chýba napr.mapa Trebišova s ulicami ako to bolo na starej stránke.

Odpoveď

Ďakujeme za podnet, budeme sa ním zaoberať

Kancelária primátora

10.12.2012 20:12 - Ing. Dušan Grajcár

Chcem sa opýtať funkcionárov MsÚ, prečo na stránke www.mesto Trebišov, sa nikde neuvádza koľko občanov sa súdi s MsÚ, alebo koľko bolo podaných tresných oznámení na funkcionárov MsÚ, a s akým výsledkom ? Viem, že mesto muselo vyhovieť viacerým protestom prokurátora. Prečo to mesto nezverejní, ale to zatajuje. Ďakujem pekne.

Odpoveď

S MsÚ sa nesúdi žiadny občan. Súdne spory, ktorých účastníkom je mesto, prebiehajú v obchodných záležitostiach a mesto o nich informuje po ukončení sporu a vynesení rozsudku na svojom webovom sídle.

Na funkcionárov MsÚ bolo od r. 2011 podané 1 trestné oznámenie - Ing. Dušan Grajcár podal trestné oznámenie na primátora za údajné zneužívanie právomoci verejného činiteľa, polícia a prokuratúra tretné stíhanie nezačali, pretože na to nebol dôvod, o čom bol Ing. Dušan Grajcár oboznámený.

Mesto vyhovelo dvom protestom prokurátora vo veciach VZN a to VZN č. 99/2009 o používaní pyrotechnických výrobkov na zábavné a oslavné účely na území Mesta Trebišov a VZN č.106/2011 o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov. Obidve VZN boli boli zrušené.

Kancelária primátora

10.12.2012 17:27 - Dana Lúčková

Dobrý deň, Mám takúto otázku: Dá sa niekde na tomto portáli, alebo v meste dozvedieť, aké aktivity pre verejnosť a kedy sú v jednotlivých telocvičniach v meste? Telocvične sú večer vysvietené, ale na to, aby človek vedel, čo kde je, by si musel každý večer v týždni všetky obehať. Existuje niekde podobný zoznam? Len počúvam, že kdesi sa cvičí zumba, niekde je volejbal - ale neviem, či sa môžem pridať... Niekde možno aerobic... Nedalo by sa to tu zverejniť? Ďakujem.

Odpoveď

Dobrý deň,
Mesto zverejňuje športové aktivity o ktorých je informované na svojej stránke, na stránke Facebooku a v Infoliste. Existujú aj športové kluby, ktoré sú samostatnými OZ (alebo súkromnými subjektami) , ktoré si platia prenájom telocviční z vlastných peňazí. (volejbal, badminton atd). Je preto potrebné kontaktovať priamo vedenie klubu, nakoľko mesto o ich programe športových podujatí nie je informované.

Kancelária primátora

09.12.2012 17:28 - Michal Fedor

Dobrý deň, pred 7 dňami v nedeľu 2.12.2012 som otvoril tému v diskusnom fóre a dodnes tam nieje nič tak sa pýtam : funguje to fórum alebo nie ?

08.12.2012 19:32 - Roman Hanc

Chcel by som podanie informácie,kde bude stáť kotolňa na biomasu v meste Trebišov.Na verejnom zhromaždení ste občanom povedali,že kotolňa nebude v areáli BP ,ani na sídlisku JUH a neviete ani Vy ani investor,kde bude stáť ale, že sa to dozvieme čoskoro.Uplynul mesiac a sme nedočkaví,lebo nevieme kde to bude.Určite nechcete,aby sa šírili klamstvá a polopravdy!

Odpoveď

Dobrý deň,

Umiestnenie kotolne zatiaľ nie je určené, investor zvažuje alternatívy. Veríme, že na vašich stránkach už nebudete zverejňovať polopravdy a lži.

Kancelária primátora

05.12.2012 20:36 - Adrian Farbar

Možem sa spitat ci planujete skatepark v Trebišove.

05.12.2012 12:25 - J. Čonka

Pokiaľ viem, za stav dopravných značiek v meste je zodpovedné mesto. Kedy sa teda vymenia,alebo opravia 2 značky zákazu zastavenia na ulici Gorkého, ktoré sú už skoro úplne zničené (farba sa "odlupuje")a niektorí vodiči ich už začali ignorovať a parkujú aj v úseku (od polovice ulice po ZŠ na ul. Gorkého), kde sú tieto tieto značky osadené, čím sa blokuje cesta nakoľko na druhej strane ulice je parkovanie, resp. zastavenie a státie povolené.

Odpoveď

Dobrý deň

Ďakujeme za upozornenie.
Nákup nových značiek(vrátane tých o ktorých píšete) je naplánované na 2.týždeň roku 2013.

Zdraví
Michal Pačuta
TS Trebišov

05.12.2012 10:39 - Igor Semanko

Na otázku pani Godušovej z dňa 2.12.2012,odpovedala kancelária primátora, že samospráva nemá možnosť efektívne konať proti asocialnym živlom(cigánom),ktorý ničia verejný a súkromný majetok,robia neustály neporiadok a špinu.Ževraj právne normy neumožňujú dostatočný postih neprispôsobivých občanov.Preto sa chcem spýtať kancelárie primátora,či keď nás títo asociali začnú už aj biť a vraždiť ,či aj vtedy štát nebude mať možnosť efektívne zakročiť? Títo neprispôsobiví občania si dovoľujú čoraz viac, neboja sa už porušovať zákon ani za bieleho dňa a za prítomnosti svedkov,pretože vedia ,že sa im nič nestane.Pán primátor mal vo volebnom programe jedno heslo : "Čistota a poriadok!" O to ide aj nám, občanom tohto mesta.Podľa mňa to není právny štát, v ktorom, inteligentý človek je utláčaný a neprispôsobivý hulvát chránený!!!

Odpoveď

Dobrý deň,
Právny systém SR je v súlade s Ústavou SR a právom Európskej únie. Samospráva nesmie prijímať protiústavné a nezákonné rozhodnutia, ani diskriminovať občanov na základe rasovej neznášanlivosti. V prípade porušovania zákona občanmi sú povinné konať orgány štátnej moci (PZ SR), v prípade krízových situácií veľkého rozsahu nastupujú armádne zložky. Ak máte poznatky o porušovaní zákona, ste povinný ich oznámiť na najbližšom OO PZ SR. Ani samotný štát nemôže svojvoľne porušovať ľudské práva (napr. právo na slobodu pohybu atd.). Vaše predchádzajúce otázky prosím smerujte orgánom zákonodarnej moci. Samospráva a jej predstavitelia konajú len v intenciách platných právnych noriem SR, ktorými sa riadia.

Kancelária primátora

© 2024 MESTO TREBIŠOV